Verdenscupsirkuset i langrenn åpnet denne helga i Kuusamo i Finland.  Under fredagens sprint ble Finn Hågen Krogh slått ut i semifinalen, etter å ha levert en solid prolog, og endte med det til slutt på 8. plass.

Før Krogh startet ut på sin individuelle 10-kilometer i friteknikk sa Nrks langrennkommentatorer følgende om hans vinnersjanser:

- Finn Hågen Krogh var veldig god i minitouren på Lillehammer i fjor, da han ble nummer to på den samme distansen, kun slått av Martin Johnsrud Sundby. Dette er absolutt en distanse som passer Krogh godt og han kan helt klart være med å kjempe om pallen.

Ingen pallplass

Krogh som lørdag gikk ut med startnummer 42 på brystet, åpnet kontrollert og lå etter 3,1 kilometer bare noen få sekunder bak Anders Gløersen, som da ledet på åpningspunktet. Han klarte likevel aldri å kjempe om pallen, og endte til slutt på en delt sjetteplass sammen med Alexander Legkov.

Nrks ekspertkommentatorer var godt fornøyd med Kroghs innsats:

- Dette var helt klart et steg i riktig retning for Finn Hågen. Kroppsspråket til Finn Hågen er i likhet med Northug vanskelig å lese, og selv om han så sliten ut når det gjensto to kilometer var avslutningen hans bra. Han er med dagens løp fortsatt en kandidat til å vinne dette sammenlagt.

Bunnsolid Sundby

Martin Johnsrud Sunby åpnet knallsterkt og holdt samme tempo hele veien inn til mål. Kun Alex Harvey og Dario Cologna var i nærheten av Sundby, som dermed stakk av med seieren. Søndag går han først ut under minitourens jaktstart og avslutningsrenn. Fredrik Aukland, Nrks langrennsekspert sa følgende om Sundbys prestasjoner:

- Martin går et utrolig godt løp. Han oser av selvtillitt og disponerer løpet perfekt. Han gjør alt riktig og viser at han for øyeblikket er verdens beste skiløper. Han får et tøft tog bak seg i morgen, men det blir vanskelig å slå han.

- Må åpne rolig

Søndag avsluttes altså den finske minitouren med en klassisk jaktstart, hvor Martin Johnsrud Sundby går alene ut fra start. Finn Hågen Krogh starter ut 13 sekunder bak Sundby.

- Martin er i så bra form at det smarteste for han vil være å konsentere seg om seg selv og sitt eget løp. Muligheten til oss som kommer bak er er nok kanskje at vi får jobbe sammen som en gruppe og jage bak. Jeg må nok åpne rolig og satse på at jeg blir hentet inn etter hvert, og så får vi kanskje sammen prøve å gjøre noe. Vi får se, sa Krogh lurt til Nrk etter løpet.

Johaug vant

På damesiden var det Therese Johaug som stakk av med en knallsterk seier etter 5 kilometer friteknikk. Charlott Kalla kapret 2. plassen, 17 sekunder bak vinneren.

Før start var det nevnte Kalla som var spådd til å være den store favoritten, men Johaug ville det altså anderledes. Foran søndagens klassiske jaktstart har Johaug dermed opparbeidet seg 15 sekunders forsprang på Kalla.