Allerede 3. desember starter arbeidet med å skifte ut det gamle kunstgresset i storstua. To uker senere kan daglig leder Tommy Hæggernæs ønske byens fotballspillere velkommen til en helt ny treningshverdag.

– Dette er julaften og 17. mai på samme tid. Vi gleder oss veldig til å få det nye dekket på plass, sier Hæggernæs til A-sporten.

Kvalitet foran pris

Han har ingen problemer med å forsvare valget av det nye underlaget, som koster 433.000 kroner mer enn det nestdyreste alternativet. Dette er det samme dekket som er lagt på Aker stadion i Molde.

– Vi har valgt det beste kunstgresset på markedet, og jeg kan garantere at det vil være verdt pengene. Det holder lengre og trenger mindre vedlikehold enn en del andre alternativer. Jeg synes vi har fått en veldig bra deal på siste generasjons kunstgress, så jeg er trygg på at vi har valgt riktig, sier Hæggernæs.

Etter nøye vurderinger var det leverandøren Unisport som sto igjen med to gode alternativer. Kriteriene var tredelt, der pris (45 prosent), kvalitet (45 prosent) og gjenbruk og legging av gammelt kunstgress (10 prosent) ble vurdert.

Subjektiv vurdering

Unisports billigste løsning scoret høyt på pris, men langt lavere på kvalitet. Og ettersom prisen for det siste kriteriet var det samme for begge alternativer var det kvaliteten på gresset som ble avgjørende.

– Dette er i stor grad en subjektiv vurdering fra vår side, men alle tre leverandørene som var med anbudskonkurransen har fullt ut akseptert vårt valg. Vi har innhentet massevis av tilbakemeldinger på de ulike underlagene fra blant annet NISO, der spillerne vurderer banene de spiller på. Jeg har selv besøkt 12 ulike baner, og Alta IFs trenerteam har fått gjort sine egne vurderinger. Det er bare tre gressbaner i Norge som blir rangert høyere enn det kunstgresset vi skal legge. Denne banen er nummer fire på lista, sier han.

Jubel i Hjemmeluft

Det gamle kunstgresset skal fordeles mellom Hjemmeluft bygdelag og skolene i Gakori, Kaiskuru og Tverrelvdalen. Hjemmeluft får mest, noe som betyr at de kan lage en nier-bane med kunstgress på den gamle grusbanen. Det gleder Jan Erik Steine, som er leder i bygdelaget.

– Dette er fantastiske nyheter. Vi har ønsket oss en kunstgressbane i lang tid, og er takknemlige for at Finnmarkshallen gir oss muligheten til det, kommenterer Steine.

Men det gjenstår fortsatt mye arbeid før ungene kan slippe løs på det «nye» underlaget.

– Vi er fortsatt i oppstartfasen. Det må gjøres en del forarbeid før dekket kan legges på, og det får vi ikke gjort før vinteren slipper taket. Vi må se litt på finansieringsmodellen og hvordan vi skal løse de utfordringene som følger med et slikt prosjekt. Men kunstgressbane blir det, og det tror jeg mange ser frem til, smiler en meget tilfreds bygdelagsleder.