Eieren av Holmen hundesenter og Holmen Husky Lodge er en av mange som tjener penger på turistkjøring. Likevel vil ikke Eirik Nilsen, som selv er en erfaren hundekjører med mange Finnmarksløp bak seg, anbefale ungdom å bruke tre år på hundekjørerlinja som starter i Tana neste høst.

På Facebook uttrykte han sin undring i går og bekrefter sine tanker overfor Altaposten.

– Først vil jeg si at dette først og fremst er min generelle betrakning av et utdanningsløp, ikke et angrep på initiativet fra Tana. Og for hundesporten, Finnmarksløpet og skolen i Tana er dette veldig bra. Men jeg ser på det nye tilbudet som nok en sjanse til å velge bort en reel yrkesutdanning som samfunnet faktisk trenger. Dette er å kaste blår i øynene til hundeinteressert ungdom som må ta regningen gjennom tre år med studielån, sier Nilsen og legger til:

– Utdanning bør ha fokus på yrkeskompetanse.

– Men er ikke dette et fint tilbud til skolelei ungdom som trenger noe spesielt for å finne ny motivasjon?

– Jeg har selv hatt barn som har manglet motivasjon og som far er jeg mer opptatt av realkompetanse. Så kan man spørre hvilken kompetanse, som du får bruk for i arbeidslivet, får du av tre år på en hundekjørerlinje? Er man frustrert og skolelei vil jeg heller anbefale et år folkehøgskole før man starter opp igjen med utdanningen. Og da finnes det alternativer også når det gjelder hundekjøring, sier Nilsen.

Tenker ikke konkurranse

– Er det i frykt for konkurranse innen turistkjøring du uttaler deg som du gjør?

– Nei, absolutt ikke. Skal du drive med reiseliv holder det ikke å kunne hundekjøring. Det har tatt meg mange år å komme meg dit jeg er i dag og det er nettopp min utdanning som har gitt meg muligheten, ikke erfaringen jeg har som hundekjører. Skal man leve av turister må man ha innsikt i reiseliv, man må kunne språk, ha realkunnskaper og økonimiske kunnskaper. Det er ikke noe jeg har funnet ut av bak på hundesleden, svarer han og legger til:

– Av samme grunn anbefaler jeg heller ikke musikklinje eller dans og drama som veldig få kan leve av.

Nilsen er naturligvis klar over at hundekjørerlinja vil gi studiekompetansen som gir elevene mulighet for videre høyere utdanning på høgskoler og universitet.

– En videregående skole har mange valgfag. Har man ambisjoner i utdanningen og i arbeidslivet så velger man ikke dans og drama eller hundekjøring. Vi trenger spesialarbeidere, ikke hundekjørere eller massevis av dansere. Jeg vil at ungdommen heller blir snekkere, helsearbeidere, rørleggere eller ingeniører og jeg ønsker at ungdommen legger opp utdanningen slik at de blir best mulig rustet for det de skal jobbe med når de skal ut i arbeidslivet, avslutter han.