I fire dager har landets beste ungdoms- og juniorsvømmere kjempet om NM-medaljer i Nordlysbadet. I går var det slutt på moroa, men det blir neppe siste gang Alta svømmeklubb arrangerer et stort mesterskap. Tilbakemeldingene fra ledelsen i forbundet er ikke til å ta feil av.

– Det er flere deltakere i UM og junior-NM enn det er i et norgesmesterskap for seniorer, så det er absolutt mulig for Alta svømmeklubb å arrangere noe slikt. Det har de vist disse dagene. Jeg synes de bør søke om enten senior- eller masters-NM, sier president i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.

God infrastruktur

Eknes er søkkimponert over det han han har vært vitne til i Alta.

– Det har vært et fantastisk bra mesterskap. Jeg har hatt en kjempefin helg her, og jeg er definitivt ikke den eneste. Alt har vært lagt perfekt til rette for utøverne. Infrastrukturen med hoteller rett ved siden av bassenget og flyplass noen minutter unna er et stort pluss når man arrangerer stevner av en slik størrelse. Og den innsatsen som svømmeklubbens medlemmer har lagt ned er formidabel. De mange flotte øyeblikkene jeg har hatt her de siste dagene gir meg gåsehud, smiler Eknes, som var vitne til en rekke sterke prestasjoner i Alta-bassenget.

SOLID INNSATS: Svømmeklubbens ildsjeler har sørget for et prikkfritt arrangement. Foto: Henriette Thomassen

– Det virker som at det har løsnet for veldig mange her. Godt vann, godt basseng og god atmosfære har gitt utøverne muligheten til å lykkes. Det er artig at så mange nye rekorder er satt her i dette bassenget.

Takker ildsjelene

Leder i Alta svømmeklubb, Mette Suhr Berg, er stolt og glad over å ha gjennomført et prikkfritt arrangement. Hun setter stor pris på tilbakemeldingene fra presidenten, de andre forbundslederne og ikke minst utøverne fra hele landet. Men om Alta faktisk vil søke om senior-NM er litt for tidlig å svare på.

– Nå må vi la dette synke inn før vi tenker på fremtidige arrangement. Jeg er mektig imponert over alle våre medlemmer som har jobbet som frivillige under mesterskapet, og det er de som fortjener hyllesten. Noen har stått på fra halv syv om morgenen til i elleve-tida om kvelden - hver eneste dag. Dugnadsånden lever i beste velgående i svømmeklubben, det er helt sikkert, sier hun.

Hun synes det er hyggelig at mesterskapet både har vært en suksess for deltakerne og arrangørklubben.

– Så mange rekorder viser at bassenget her holder mål i massevis. Det eneste som ikke er godt nok er startpallene, som må byttes hvis vi skal arrangere noe lignende igjen. Utenom det har vi ikke fått en eneste klage.

Få inntektsmuligheter

Å leie Nordlysbadet har kostet klubben store summer. De har heller ikke fått sjansen til å selge mat og drikke i lokalene, så inntektsmulighetene har vært små. Men svømmelederen håper likevel på et lite overskudd.

– Vi har noen helt avgjørende sponsorer i ryggen som har gjort det mulig å arrangere dette mesterskapet. Hadde vi fått selge de produktene vi ønsket kunne vi generert en kjærkommen inntekt, men det lot seg ikke gjøre denne gangen. Vi har også måtte betale for kaffe, frukt og mat til de som har jobbet dugnad. Det har gjort det enda vanskeligere for oss å tjene penger på arrangementet. Vi satser på bedre betingelser neste gang, kommenterer hun.

Suhr Berg kjenner godt på kroppen at det har vært noen lange dager i bassenget.

– Jeg er glad for at vi er ferdig. Man kan ikke holde på slik så altfor lenge. Jeg er sliten, men først og fremst stolt og fornøyd med at Alta svømmeklubb har lyktes så godt. Det er en god følelse, avslutter hun.