– Vi mangler nesten 300 fangstoppgaver. Det er krise. Vi trenger oppgavene for å se hvor mye fisk som tas underveis. Vi vet det er dårlige tider i elva nå, men aner ikke hvor dårlig, påpeker daglig leder Ivar Leinan.

Vært for snille for lenge

Fra i dag er det ikke lenger lov å ta hunnlaks over sju kilo. Årsaken er at man mistenker at lite storlaks i elva kan medføre at man ikke når gytebestandsmålet.

– Personlig tror jeg ikke vi kommer stort over 10 tonn i år. Vi hører at det tas lite storlaks, men ganske mye grilse. Uten klare tall på bordet måtte vi ta en avgjørelse til det beste for laksen under midtsesongevalueringa. Dermed ble hunnlaksen vernet, bemerker han.

– Dette er et problem som har gått over mange år. Vi har vært for snille for lenge. Det ser ut til at vi blir tvunget til å stramme kraftig inn.

Utestenges?

Hvert år må ALI ut i media for å mase på fiskere som har lagt vekk fiskekortet etter gjennomført fiske i elva.

– Når vi setter strek for sesongen mangler vi alltid 25-30 fangstoppgaver. Det er ikke et høyt tall. Men når vi nå mangler nesten 300, er det bekymringsverdig, påpeker Leinan.

– Hvilke tiltak kan dere iverksette for å få folk til å reagere?

– Nå er det jo slik at fiskere skal levere fangstoppgave så raskt som mulig etter avsluttet fiske. Og når muligheten finnes for å gjøre dette på nett, sende fangstoppgaven på epost eller stikke innom på kontoret, så handler det bare om sløvskap. Vi har faktisk i flere år vurdert å utestenge fiskere som ikke leverer fangstoppgaven fra neste års trekning. Det kan bli en realitet hvis ikke folk tar ansvar nå, sier han.