Altaposten kunne fredag avsløre at det foreligger planer om både asylmottak og moské i Bossekop. Altaposten er også kjent med at Sisa ser seg om etter å etablere seg i nabolaget. Organisasjonen ønsker å komme seg inn i lokalet til gamle Alta bok- og papirhandel.

Roy Håkonsen i Bekkefaret og omegn velforening, forteller at blant de nærmeste naboene som han har vært i kontakt med, er det delte meninger om planene. Han bor selv i Breverudsvingen, kun få meter fra den planlagte asylmottak-etableringen.

– Jeg kan bare snakke for meg selv og de naboene jeg har vært i kontakt med. Vi er paffe og forfær. Man har ikke hørt noe som helst om det, og vi synes det er dårlig at nabolaget ikke blir involvert tidligere, sier Håkonsen.

Må tas tak i

Håkonsen er glad for at varaordfører Ronny Berg har engasjert seg i saken.

– Jeg setter min lit til at det blir gjort en grundig politisk behandling. Både jeg og mine nærmeste naboer er skeptisk til planene. VI vet lite om dette, og vil vite mer om konsekvensene. Her har vi motivert oss for å delta i prosessen om Bossekop-planen og fremtiden, men dette var ikke det vi så for oss da. Dette er en adhoc-løsning som ikke er en god start på prosessen rundt Bossekop, fastholder beboeren.

Håkonsen vil bli svært nær nabo til asylmottaket. De nærmeste naboene bor kun fra 20-100 meter unna Nordlys hotell.

– Det er naturlig at folk som bor så nær reagerer på en slik etablering. Da er det trasig at noen trekker frem rasisme-stempelet. Vi hadde forventninger om hva som skulle komme i Bossekop, og så får vi servert dette. Jeg ser at Ronny Berg uttaler at det vil bli en ghetto her nede. Jeg tror ikke han mente det så bokstavelig, men at han bruker begrepet for å beskrive et bilde, og det skjønner jeg, sier Håkonsen.

Hardt prøvet

For naboene er dette andre gang de må kjempe for sine eiendommer. For noen år siden var motstanden sterk da Nordlys hotell skulle utvides.

– Velforeningen ble stiftet som en motaksjon mot dette. Det ble konkludert fra fagfolk med at det ikke var behov for denne utbyggingen i Bossekop, og så ser man hva det endte opp med. Ser man det litt i perspektiv, blir dette en ytterligere ekstrabelastning for naboene som engasjerte seg da, konstaterer Håkonsen.

Positiv til Sisa

Han forteller at velforeningen har hatt et møte med Sisa.

– Planene og ideene deres var positive på mange måter. Det er et positivt engasjement som de viser, og det er tydelig at de vil fokusere på kultur og integrering, men når det toppes med både asylmottak og moské, så blir det to ting som bikker det litt andre veien. Det var vel ikke det som var tenkt da man sa at man skulle utvikle Bossekop. Er dette å motivere til utvikling, spør Håkonsen.

– Kom brått på

Leder i næringsforeningen i Bossekop, Grethe Pedersen, sier planene kom «brått på».

– Jeg synes det er utrolig trist at Nordlys hotell legges ned. Det har jeg vondt i magen av. I utgangspunktet er jeg ikke negativ til asylmottak, og om det er slik det må bli for Tor Arne Pettersen og familien, så forstår jeg godt det, sier hun.

– Frykter du ghetto-dannelse?

– Nei, det er jeg ikke redd for. Det må i såfall bli langt frem i tid. Det verste er jo at byggene står tomme. Det skal være folk i husene. Det gjelder i denne sammenhengen også, mener hun.