Administrerende direktør Lene Løken i Film og Kino har merket seg de svake besøkstallene og mener det er to årsaker til nedgangen.– Den ene er at det har vært fantastisk fint sommervær, og at mange har foretrukket å være ute framfor å sitte i kinosalen. Den andre, som er den viktigste, er at de såkalte blockbusterne har sviktet helt. Ingen av storfilmene fra Hollywood har levert som forventet i Norge, og i USA har det vært en katastrofal juli, sier Løken til NTB.

– Lei av oppfølgerneÅrets beste kinomåned er foreløpig januar, med drøye 1,1 million besøkende. Til sammenligning besøkte knappe 600.000 personer kinosalene i juni, som er den dårligste besøksmåneden hittil i år. Også i juli har færre gått på kino enn normalt. Tidligere har denne måneden hatt gode besøkstall for kinoene i Norge.– De store publikumsdragerne slippes i USA i juli når det er skolefri. De siste årene har vi hatt gode julimåneder fordi digitaliseringen gjør at vi raskt kan få disse filmene til Norge, sier direktøren.I Hollywood produseres stadig flere oppfølgerfilmer, og Løken tror besøkstallene nå viser at publikum er lei av film nummer to, tre, fire og så videre.

Norsk redningPå tross av dårlige sommermåneder har kinoene likevel kun hatt 1,3 prosent færre besøkende hittil i år enn i samme periode i 2013. Norske filmer får æren for dette.– Gode norske barnefilmer har reddet kinoåret så langt. Særlig barnefilmer som er laget i et kjent univers, har veldig gode besøkstall i Norge. Det er først og fremst de norske filmene vi har forventninger til framover også, sier Løken.Hittil har norske filmer trukket over 70 prosent flere publikummere enn i samme periode i fjor, noe «Doktor Proktors prompepulver» og «Karsten og Petra på vinterferie» har bidratt til. Samtidig var besøkstallet for norske filmer i første halvår i fjor lavere enn normalt. (©NTB)