I løpet av noen få dager var slåtta unnagjort. Geir Ove Mannsverk presset 1.300 rundballer med sin splitter nye presse.

– Nå er det slutt på hesjing og tråkking i siloen, og å legge vannpress i siloen på sene kvelder. Med den nye rundballepressa går slåtta som en lek, konstaterer Mannsverk.

Rolls Roycen av ei rundballepresse ble kjøpt i vår. Med vidunderet til 600.000 kroner presser Geir Ove Mannsverk rundballer til både egen og andres gårder, og har fått en liten revolusjon i slåtta på hjemmebane.

– Blir det ekstra tidlig slåtte når det har vært så varmt?

– Nei, det er faktisk en uke senere enn i fjor. Men jeg slo tidlig, og har gjødsla opp på nytt. Jeg får nok 1,5 slåtte til sammen. Det kan man klare her oppe på gode år. Men det går jo litt ut over enga å drive sånn, forklarer han.

Unge gårdbrukere

Geir Ove og Trude Renate Mannsverk har drevet gården i Tverrelvdalen i noen år nå. Gården har vært besteforeldrenes. De bor ennå på gården. Faren holdt på i noen år, før Geir Ove og Trude tro til for fullt. Nå har de 65 kyr, noen kalver, sauer og en border collie med valper. De har kjøpt mer melkekvote og kan levere 275.000 liter melk. Da trengs det fôr, mengder av fôr.

– Jeg har nok presset 1.300 rundballer til nå. Og enda kommer det mer, forteller Geir Ove Mannsverk.

Deres egen slåtte ble gjort i løpet av tre, fire dager, med 200 rundballer for dagen, 7-800 rundballer i tallet. I tillegg har han pakket rundballer for andre.

– Vi kunne slå tidlig, og med det fine været var det ingen andre hensyn å ta. Jeg kunne bare pakke og pakke, forteller Geir Ove.

Slik pakkes traktoreggene

Når gresset slås dras det opp av så mange som 25 kniver, og kuttes opp inni maskinen. Den irskproduserte «McHale Fusion 3 Plus» integrerte rundballepakkeren inneholder et 18 rullers pakkekammer og integrert vertikal pakking. En helautomatisk maskin som styres fra traktoren, og har innebygd kamera.

– Gresset får god kutting med så mange kniver. Når rundballen er ferdig presset, kommer den ut bak og blir automatisk pakket. To plastbånd pakker to lag med plast rundt gresset. Et traktoregg skapes, forklarer Geir Ove.

Maskinen senker traktoregget ned, og slipper det ut bak. Man er ikke i nærheten av gresset underveis, slipper nett og sparer dermed både tid og arbeid, og ikke minst avfall. Man unngår problemet med nett som fryser fast i høyet på vinteren.

– Jeg kjører i 6-8 kilometer i timen, og trenger ikke stoppe. Vi rører omtrent ikke i gresset, forteller han stolt.

Det unge gårdbrukerparet har flere planer på gang. Den gamle siloen skal erstattes av et nytt bygg.

– Vi planlegger å bygge en fôrsentral, i tilknytning til fjøset. Der skal høyballene sorteres og lagres. De sendes ut til kyrne, som blir fòret automatisk via transportband, forklarer han.