– Det er veldig god trening å luke ut spiker, aluminiumsfolie og ølkorker. Vi forventet jo aldri å finne noe så gammelt, forteller Tor Inge Iversen.

Ved starten av sommeren hadde faren kjøpt metalldetektoren. 13. juli tok Iversen og kompisen Roy Vidar Nilsen turen til Lathari for å øve. I begynnelsen fant de bare aluminiumsfolie. De trodde derfor begge at det var det eller en enkroning de hadde funnet da de først fikk øye på mynten.

– Så ser jeg de der gamle tegnene og tenker; det der har jeg nettopp sett på Stavanger arkeologisk museum, forteller Iversen. Da han en uke etter besøket der stod med en maken i hånda på Lathari ble han så overveldet at han ramlet bakover i sanda.

– Jeg skjønte med en gang hva det var, smiler Iversen.

Drømmer om vikingsmykke

– Det er en artig hobby. Du kan finne ting som faktisk er av verdi. Ikke i penger, men i historisk verdi, sier den historieinteresserte altaværingen om metallsøkingen.

Motivasjonen for letingen er troa på å finne noe skikkelig bra. Det var i utgangspunktet funnet av et vikingsmykket på Lathari fra ca. 1920 som lå i bakhodet til Iversen da de dro dit den dagen.

– Jeg skal ikke gi meg før jeg finner et sånn vikingsmykke, sier han engasjert. Han regner imidlertid med at det kan ta godt og vel 20 år før neste funn.

Følg loven

– Hvis man har tenkt å begynne med metallsøking som hobby, må du lese kulturminneloven, påpeker Iversen.

Går man ikke riktig fram kan det være fare for å ødelegge verdifulle gjenstander. Både fredede og offentlige områder som kirkegårder er forbudt å lete på. Er området privateid må man ha tillatelse fra grunneier. I tillegg kommer regler for rapportering av funn. Iversen trekker fram at det også er viktig å rydde opp etter seg i etterkant.

Mynten er den andre som er funnet på Lathari. I april i fjor fant Jan Roald Kristiansen samme type mynt i området.