Altaposten har vært i kontakt med en frustrert hytteeier på Sørøya, som sto på fergeleiet i Øksfjord og ante fred og ingen fare. Hun sto såpass langt fremme i køen, at det ikke var tvil om at hun skulle få være med. Men så kom plutselig biler opp på siden, og ble vinket på ferga.

– Vi så at andre biler kjørte forbi oss. Det samme skjedde da vi skulle tilbake på søndag. Det var veldig spesielt, da det kom en mann ut fra ferga med en lapp, og vinket folk forbi. Det vi fikk vite av andre på stedet, var at det var blitt forhåndsbestilt mot at de hadde betalt ekstra, sier hytteeieren.

Sinte passasjerer

Hun mener dette er en spesiell ordning, og sier de snakket med andre passasjerer som var svært opptrekt over det som foregikk. En hevdet sågar å ha ringt rederiet og fått bekreftet at dette ikke var legitim praksis.

– Folk snakket om at disse hadde ringt på forhånd og avtalt pris for å få komme foran direkte med mannskapet, sier hytteeieren.

– Vanlig praksis

Skipsfører Kjell Tommy Johnsen bekrefter at de som ble sluppet foran hadde forhåndsbestilt. Han sier alle kan gjøre dette, ettersom 30 prosent av plassene er reservert for forhåndsbestilling. Dette ifølge riksregulativet.

– Det koster 100 kroner ekstra for en vanlig bil, over det er det 350 kroner, fastholder Johnsen.

Han sier de som vil bestille, må ringe eller sende mail før klokka 12 dagen før avgang. Skal man altså bestille til en fredagsavgang, er det før klokka 12.00 torsdag som gjelder.

– Dette er forsåvidt ikke en ny ordning, men vi har ikke praktisert den tidligere, sier skipsføreren.

Det er ti bilplasser som kan forhåndsreserveres, men hvor mange det rent faktisk er plass til vil variere med størrelsen på kjøretøyene. Dersom en trailer reserverer, vil det kun være snakk om en bil i tillegg.

– Det er klart at dette gir oss ekstraarbeid, men det ser ut som om at ordningen vil bestå, sier Johnsen, som minner om at man ikke kan forvente å komme to minutter før avgang og få være med, selv om man har forhåndsbestilt.