Avstanden mellom krav og motkrav var gigantisk da Alta-entreprenøren og Stiftelsen Boligbygg (SBB) gjorde opp seg i mellom i Øst-Finnmark tingrett i februar, med sivilingeniør Odd Henry Pedersen og entreprenør Kenneth Strifeldt som meddommere. Først 30. juni forelå dommen. Den gir stiftelsen medhold på nesten samtlige punkter, og tilkjenner stiftelsen netto 2,1 millioner kroner i erstatning etter to usedvanlig turbulente byggeprosjekter i Kirkenes i perioden 2011-2012.

Hevet kontrakten

Finnmark Mur og Puss (FMP) fikk i 2010 kontrakt på å bygge to nye leilighetsbygg i Kirkenes for SBB, en kontrakt verdt 28 millioner kroner. Da FMP var i gang, fikk firmaet også kontrakt på bygging av tre tomannsboliger på tre ulike adresser, hver med en prislapp på rundt 2,3 millioner kroner.

Da leilighetsbyggene sto ferdige var det stor uenighet om betalingen, både fordi entreprenøren mente det hadde vært mange tillegg som han ville ha betalt for, fordi byggheren mente det var flere mangler og fordi prosjektet var kraftig forsinket. SBB fremmet et krav på 2,4 millioner kroner som erstatning for feil og mangler. FMP fremmet da et motkrav på 7,8 millioner kroner, som sluttoppgjør.

Parallelt med dette hevet SBB kontrakten på tomannsboligene, som følge av dårlig framdrift og manglende dokumentasjon av arbeidet. Da var èn bolig ferdig, mens tomta til nummer to var opparbeidet.

– Vesentlig mislighold

Da saken ble behandlet i retten var FMPs krav til sluttoppgjør etter leilighetsbyggene økt til 9,8 millioner, mens kravet til sluttoppgjør for tomannsboligen og den ferdige tomta var satt til tre millioner kroner – til sammen 13 millioner kroner. Stiftelsen krevde på sin side erstatning på opp mot tre millioner kroner som følge av mangler og merkostnader på leilighetsbyggene.

Tingretten kom frem til at SBB hadde rett til å heve kontrakten, fordi den betydelige forsinkelsen som oppsto i byggeperioden var å anse som «en vesentlig misligholdelse av kontrakten fra totalentreprenørens side» og at SBB hadde grunn til å forvente at FMP ikke ville kunne ferdigstille de tre tomannsboligene innen fristen. Retten mente også at det var riktig å ilegge FMP døgnmulkt for 100 dager, som er maksimal lengde, samt halvere FMPs påståtte kostnad for opparbeidelse av tomt nr to fra 1,1 til 0,55 millioner kroner.

Samlet kom retten fram til at retten at FMP har 800.000 kroner utestående i dette prosjektet, og ikke tre millioner som FMP krevde.

Forsuret samarbeid

Stiftelsen Boligbygg mener det var et massivt og vedvarende mislighold i forhold til kravet om prosjektering under hele byggearbeidet på leilighetsbyggene, og at det medførte store ekstrakostnader for stiftelsen.

FMP mener på sin side at krav og innspill fra byggherren gjennomsyret prosjektet fra start til slutt, at det ikke var en normal totalentreprise byggherren så for seg og at dette skapte forsinkelser og forsuret samarbeidet mellom partene.

Som eksempel på det forsurede forholdet beskrev vitner i retten at byggherren stoppet arbeidet inntil det var gjort undersøkelser, mens entreprenøren igangsatte arbeidet på tross av byggherrens ønske.

Retten konkluderer med at SBB har rett; den prosjekteringen som FMP hadde ansvaret for var mangelfull, både faktisk og tidsmessig.

Nådde fram med krav

Retten konkluderer videre med at SBB må tilkjennes 2,2 millioner kroner i døgnmulkt på det sterkt forsinkede prosjektet. Retten mener også at SBB har krav på til sammen 1,4 millioner kroner knyttet til mangler i byggene. Samlet gir dette et berettiget erstatningskrav på nesten 3,7 millioner kroner mot FMP.

Retten kommer samtidig fram til at FMP har krav på å få dekket 0,8 millioner kroner av de fremsatte tilleggskravene knyttet til prosjektet, men ikke 9,7 millioner, som kravet lød på.

Resultatet er dermed at FMP dømmes til å betale SBB i overkant av 2,8 millioner kroner etter byggefiaskoen.

Fratrukket de 800.000 kronene FMP er tilkjent som sluttoppgjør etter tomannsbolig-prosjektet, blir total erstatning til SBB to millioner kroner. I tillegg må FMP betale SBBs advokatutgifter på 810.000 kroner, samt halvparten av kostnadene ved å hyre inn fagfolk som meddommere.