– Det går helt fint an for en altaværing å jobbe i Hammerfest. Jeg trenger verken styrthjelm eller å ta andre forholdsregler når jeg går til jobb, sier banksjef Svein-Erik Lampe med en god latter på lur.

Stort område

Han har vært banksjef i Sparebanken Nord-Norge i Hammerfest en god stund, og er dessuten banksjef for Honningsvåg, som er nest størst, samt Kjøllefjord, Breivikbotn og Havøysund. Lampe har pendlet til Hammerfest siden 2012. Jobben innebærer følgelig en god del reising.

– Går det greit å være altaværing og banksjef når du drar ut på byen i Hammerfest også?

– Vel. Jeg er ikke så mye ute på byen, sier Lampe, som var vant til å pendle etter tre år i Tromsø før han begynte i Hammerfest.

– Det var høyst frivillig at jeg flyttet dit, og jeg trives veldig godt, sier han.

Lang erfaring

Lampe har jobbet i bank siden 1984, da Sparebanken Nord i Alta, bare avbrutt av sju år med eget firma. Da de solgte firmaet i 2003, gikk han tilbake til Sparebanken Nord-Norge i Alta, som plasseringsrådgiver. Deretter fulgte fem år med coaching og salgstrening for de 17 lokalbankene, så tre år med coaching og veiledning i Tromsø, før stillingen som banksjef i Hammerfest dukket opp.

Sparebanken Nord-Norge i Hammerfest ligger flott til i 2. og 3. etasje på Nissen-senteret.

– Vi har nye og moderne lokaler. Nå flytter også Sparebank1 Regnskapshuset inn, og vi blir et finanshus. Da blir det spennende å jobbe her, tror Lampe.

Sparebankens Regnskapshus med sine åtte ansatte, gir et fint tilskudd til de 18 som er der fra før, på personmarked, bedriftsmarked og Eiendomsmegler1, samt regiondirektøren selv. Da blir de 26 ansatte ved Hammerfestkontoret.

– Vi får nye kolleger, og et helt nytt miljø. Jeg tror det blir en større konsernfølelse, så jeg tror det blir veldig bra, sier han.

Jobben hans innebærer en god del reising til de andre bankene, og han kan også ha noen kontordager i Alta.

Bankene består

Lampe sier trenden for bruken av lokalbankene går mer og mer over til selvbetjening og bruk av nettbank.

– For første gang ser vi at bruken av mobilbank har gått forbi bruken av nettbank i Sparebanken-alliansen, forteller han.

Dermed kommer neste spørsmål nokså selvfølgelig. Vil lokalbankene bestå, også i Kjøllefjord og Breivikbotn?

– Vi har ingen planer om å legge ned. Vi bygger mye av vår drift på tilstedeværelse. Vi tror på den menneskelige dimensjonen i rådgivning, det skal være folk som snakker med folk. Vi er jo lokalbanken, så det er vi som blir når andre drar. Det merker vi veldig godt, forteller han.

– Men hva med minibankene? De synes å være en mangelvare i distriktene?

– Alle våre filialer har minibank, og vi har ingen umiddelbare planer om å kutte ut dem. Det virker også som om kortbruken har kommet lengst på de største stedene, fastslår banksjefen, før han drar av gårde med seg både bankkort og tittel, og hele storfamilien, på årets store sydenferie.