Før Markus Alsèn tok denne 12 kilosen, hadde ingen fått laks på sju strake døgn.

– Det var helt dødt. Ingenting, sier Bram Bril, som  i vinter ble trukket ut som nummer 1 i lakselotteriet. Endelig fikk han lov til å velge fra øverste hylle. Endelig skulle han få komme seg til sagnomsuste Mikkeli for å fiske. Kongeplassen. Der det er finest å bo og alltid fisk å få. Han valgte døgn 20.-22. juli.

Mandag i forrige uke ble Bram Brils følge på 11 personer skysset opp. De hadde leid hele gården, det var strålende sol og 25 grader.

Bare ørret

– Vi så mye fisk da vi kjørte opp, det så lovende ut. Men så begynte vi å fiske, og det var helt dødt. Først halv to på natta hadde vi det første nappet. Da fikk vi en sjøørret på litt over tre kilo, og en time senere tok vi en grilse, forteller Bril til Radio Alta.

Fangstene ga ny motivasjon.

– Men derfra og ut ble det ikke noe mer. Heller ikke på det andre døgnet. Bare noe små ørreter, og en grilse helt på tampen.

– Trist?

– Ja, absolutt. Man betaler jo veldig mye penger for to slike døgn, og føler vel at sjansen for skikkelig storlaks er god, sier Bril, som anslår totalkostnaden for de to kremdøgnene til rundt 20.000 kroner.

– Jeg hører jo at heller ikke de som kom etter oss fikk fisk. Vi fikk i alle fall et par grilser og noen ørreter, trøster Bril seg med.

Varmt vann

Han er i godt selskap. Altaposten har undersøkt fisket i Mikkeli i de 10 døgnene etter at kongen pakket sakene og dro etter sine to døgn i Mikkeli 18. juli. HM Kongen og hans følge fikk ti Alta-laks i Mikkeli og Hesja.

Først ut etter kongen var interessent Ola Henry Tangen, som ble trukket ut som nr to i vinter. Bonden fra Tangen er greit fornøyd med fiskeplassen som kongen forlot.

– Det ble tre laks og to grilser. Det første døgnet fikk vi ingenting, men så løsnet det litt. Mye fisk er det absolutt ikke. Det var kjempefin vannstand for å ta bra med fisk i Mikkeli, men det var såvidt vi så laks i elva. Antakelig var det for varmt, temperaturen i elva var over 15 grader, og laksen søker da mot dypere vann, analyserer Tangen.

– Begredelig!

At laksene som ble tatt natt til 21. juli skulle bli de siste på ei hel uke, var det nok ingen av dem som kom etter Tangen som engang kunne ha mareritt om.

Først fisket Bram Bril blankt i to døgn.

Så kom medfiskerne til Vigdis Thomassen til Mikkeli for sine to «kremdøgn». Svigersønn Jan Erik Steine forteller om to begredelige fiskedøgn.

– Null. Ingenting. På to døgn! Det var en skikkelig skuffelse. Vi så nesten ikke fisk, forteller Steine, som blant annet fisket sammen med Einar Suhr.

– Han bør være rutinert nok til å få fisk hvis det er fisk på plassen, men heller ikke han fikk noe, forteller Steine betuttet.

Deretter ble det fisket ytterligere to døgn uten fangst, før det var Nils Martin Alsens tur til å prøve seg.

Vil tilbake

Det var tredje året på rad Alsen fisket Mikkeli i juli. Det ble det dårligste året.

– Det første døgnet så vi ikke fisk, det ble bare et par grilser. Men så fikk sønnen min heldigvis en fisk til slutt, en 12 kilos altalaks natt til 28. juli. Men det er ikke rare fangsten på to døgn, slår Alsen fast.

– Tar det dårlige fisket vekk glansen fra Mikkeli?

– Nei, totalopplevelsen er uansett stor, og jeg drar gjerne dit igjen. Det er en fantastisk plass å være, og jeg hadde ikke byttet bort opplevelsen mot noe annet, sier Alsen.

Også han peker på varmen som en mulig årsak til at laksen ikke biter.

– Med 27 grader i lufta og 15 i vannet blir fisken slapp og legger seg på bunnen. Kanskje blir fisket bedre med væromslaget vi fikk mandag, sier han.

ALI-sjef Ivar Leinan var ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men sa til Altaposten i forrige uke at fisket har vært veldig varierende i år, også i Mikkeli.

SJU LANGE DØGN: Endelig, etter at ingen hadde fått altalaks i Mikkeli på ei hel uke, satt fisken fast på Markus Alsens (15) flue. 12 kilosen berget døgnet for pappa Nils Martin, som selvfølgelig valgte Mikkeli da han ble trukket ut som nr 4 i vinter. Foto: Nils Martin Alsen