Pedersen har registrert debatten om forlengelse av rullebanen i Alta, og minner om at signalene fra Frp tidligere har vært tydelige - staten skal ta regningen.

Nå forventer hun at det settes handling bak uttalelsene.

– Både Høyre og Frp har gått langt i saken, og kommet med løfter om å forlenge rullebanene i Alta og Kirkenes. Dette gjorde de blant annet gjennom merknadene i Avinor-meldingen i fjor. Her slo de fast at det må investeres i lengre rullebaner, påpeker Pedersen.

Lovet i juni

Så sent som i juni i år kom stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen (Frp) med nye lovnader om lengre rullebane.

– I juni i år gikk Fredriksen ut og sa at midlene som spares gjennom den differansierte arbeidsgiveravgiften som er fjernet, kan fremskynde lengre rullebane i Kirkenes. Jobben kan nå gjøres veldig fort, sa han. Jeg tolker det som at den samme intensjonen gjelder Alta, da man må likebehandle, sier Ap-nestlederen.

Dermed forventer Pedersen at pengene legges på bordet fra regjeringen.

– Med utgangspunkt i det, forventer jeg at regjeringen kvitterer ut lengre rullebane i Alta i statsbudsjettet til høsten, sier hun.

Forventer penger i budsjettet

Den lunkne holdningen fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, mener Pedersen er «oppsiktsvekkende defensiv», og hun er enig i kritikken fra partikollega Kåre Simensen.

– Frp har jo selv tatt til ordet for forlengelsen i sine stortingsmeldinger. Så er det slik at spillereglene i politikken er sånn at statsråder ikke kan gå ut og flagge investeringe før regjeringen legger frem statsbudsjett, og kanskje kan vi derfor sette det på kontoen for det. For så klare som de har vært i fjor og før sommerferien, og med lovnadene om at kuttet i arbeidsgiveravgiften skal føre til ekstraordinær satsing på samferdsel i nord, så må vi forvente at rullebanen i Alta snarest får statlige bidrag, sier Pedersen.

Fortjener avklaring

Hun mener Alta kommune fortjener en snarlig avklaring.

– Det er prisverdig at kommunen er på banen og legger frem konstruktive løsninger, men det er helt galt om kommunen blir sittende med regningen. Det er ikke et kommunalt ansvar å forlenge rullebanen. Så tydelig som Frp og Høyre har vært i sine løfter om samferdsel og rullebanen, så må de legge pengene på bordet, forlanger Helga Pedersen.

Altaposten har gjentatte ganger forsøkt å få tak i Frps stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen, uten å lykkes.