Milana Vie vil gjøre det hun kan for å berge livet til sin dødssyke barndomsvenninne. Nå samler hun inn penger til operasjon i Tyskland.

Milana (27) kom flyttende til Alta fra Murmansk med familien sin, da hun var ei ung jente. Nå er hun voksen, og har etablert egen familie i Alta. Likevel har hun ikke glemt de fine årene i oppveksten. Venneflokken som alltid lekte sammen rundt blokkene, og den gode venninna Olesja Odalaja som alltid var så godt humør og var så flink og hadde ambisjoner. Olesja hadde god jobb. Hun var nestleder på det mest populære treningssenteret i Murmansk. Hun hadde samboer, og en sønn, som nå er tre år.

– Olesja ble syk i fjor. Hun hadde så grusomt vondt i hodet. Det ble bare verre og verre, sier Milana.

Milana er sterkt preget av det som skjer med venninnen. Skal hun aldri få se sønnen sin vokse opp? Hvem skal ta seg av sønnen hennes? Guttens far forlot dem nemlig, da hun ble syk.

– Jeg var så fortvilt en dag, at jeg skrev om henne på Facebook. Jeg hadde aldri tenkt på å gjøre det, om jeg ikke var blitt oppfordret av så mange. Jeg trodde ikke folk ville hjelpe, og er så glad for å ha fått så mye positiv respons, sier Milana.

Sykdommen

Det hele begynte i fjor med at Olesja hadde så vondt i hodet. Hun fikk først bare paracetamol, men fikk mer og mer vondt. Til slutt ble hun undersøkt. Hun hadde blodsamlinger i hodet, og ble sendt til St. Petersburg for operasjon. Men Olesja ble feiloperert.

– De åpnet hodet, men klarte ikke fjerne det. Det samler seg fortsatt blod, og hun har fortsatt vondt i hodet. Men det aller verste er at etter operasjonen var hun blitt lam i hele venstre side, mistet synet helt på det ene øyet, og sidesynet på det andre. Dessuten har hun kraftige epilepsianfall, sier Milana fortvilt.

FØR OG ETTER: Olesja Odalaja var ei livsglad jente, mamma og med god jobb. Så ble hun feiloperert, og livet hennes er i fare.

Legene sier de ikke kan operere mer, og at hun kommer til å dø. Men Olesja har vært sterk.

– Hun vet at bare hun kan ta seg av sønnen. Hun har klart å lære seg å gå igjen. Men hun er blitt handicappet, forteller Milana.

Hun sier venninnen har så vondt av anfallene og i hodet, at hun mange ganger tenker at hvis hun dør, vil i alle fall smertene ta slutt.

Koster 40.000 Euro

Olesjas venner har ringt rundt for å prøve å finne noen som kan operere henne. De har funnet et sykehus i Tyskland. Det koster rundt 40.000 Euro for operasjon, samt reise, ledsager, medisiner, opphold og legetimer. Bankene vil ikke gi henne et så stort lån.

– Sykehuset i Tyskland vil ta henne inn. De har utstyr som ikke skader de tynne, tynne nervetrådene i hodet. Men i Tyskland kan de operere henne uten å ødelegge mer. Nå har hun fått en regning som må forskuddsbetales innen utgangen av september. Så det er den tida vi har på oss til å samle inn pengene, sier Milana.

Hun har åpnet konto, og fått inn 7.000 kroner allerede.

– Vi har bare to måneder på oss, så det er dårlig tid. Jeg håper folk vil dele på Facebook og hjelpe oss litt. Hvis det ikke går bra, lover jeg at alle skal få pengene igjen. Men jeg håper det går, sier hun.

– Hvorfor gjør du dette for venninnen din?

– Jeg er så fortvilt. Jeg har ikke noe å tape på det, så jeg må bare gjøre det jeg kan, sier Milana Vie.

Hun har gitt vesle Liam mat og legger han i vogga. Datteren er i barnehagen, mannen på jobb. Alle er friske. De har det godt. Men Milana er så glad i ungene sine at det gjør vondt.

– Det er den følelsen jeg får når jeg tenker på venninnen min og den fine sønnen hennes. Hun har gjort sånn god jobb med han, han er så snill og god. Og hun er den beste mammaen for han. Jeg har så lyst at hun skal få leve, sier hun.

Gruppas navn på Facebook, er «Vi vil at du skal leve <3». Kontonummeret i Sparebanken Nord-Norge, er 4750.34.97472 (Milana Vie). På Facebooksiden ligger link til en reportasje fra TV i Murmansk. Hennes historie har vakt oppsikt også der.