All fokuset på nordyset har gjort at lyse sommernetter har havnet litt i skyggen, men ekspertene mener at midnattssolas magi holder stand.

– I likhet med nordlyset er dette et regionalt naturfenomen som er spesiell for turistene. Den er et symbol og et varemerke som alle på hele Nordkalotten identifiserer seg med, sier Kristen Albert Ellingsen ved Universitetet i Tromsø, Campus Alta.

Han tror fortsatt turistene har forventninger.

– Midnattssola er en markør for det spesielle med nordnorsk natur. Mye av reiselivet er knyttet til natur og friluft, og midnattssola er det viktigste enkeltfenomenet vi har på sommeren. Vi må ikke ta den for gitt, men heller lære oss å verdsette den mens den er tilstede, sier Ellingsen.

I reiselivsnæringa mener de at midnattsola langt fra er glemt.

– Innovasjon Norge og Nordnorsk Reiseliv satser mye på midnattssola. Den er et salgsfortrinn som nordnorsk reiseliv benytter seg av, forsikrer Henriette Bismo Eilertsen i Arctic Adventure. De promoter den på mange måter, som et særegent lysfenomen.

– Turistene som setter kursen hit opplever noe som er langt fra deres hverdag, hvor 365 dager i året er nokså like. De som kommer hit er veldig opptatt av hvor lenge midnattssola er der, når den vil vise seg. De er veldig opptatt av å få se fenomenet mens de er her på ferie, sier Henriette, frontfiguren i Altas arbeid med å få flere cruiseturister.

Hun setter at sommer- og vintersesongen byr på et klart skille.

– Her i nord opplever vi to kundegrupper; sommer og vinter. De som ferierer her på sommeren er ute etter å oppleve mest mulig, og midnattssola står ofte i sentrum. De er genuint interessert i å se fenomenet og setter av mye tid til opplevelser knyttet til sola. Jeg vil si at det er en romantisk attraksjon som skaper en helt spesiell stemning. Fenomenet er majestetisk og veldig unikt. Når turistene ser den, midt på natta, lurer de hva som skjer og blir målløse i blikket, forklarer Bismo Eilertsen.

Det er vel ikke så rent sjelden at de som bor i nord også kan bli en smule målløse av den fortryllende sola som går ned bak Komsafjellet.