– Samtidig som de borgerlige partiene vil legge ned skoler og starte storstilt bussing av elever til store sentraliserte skoler, framstår de med en skatteallergi og snakker om å fjerne hele eiendomsskatten. I mangelen på handlekraft for å ta inntektspotensialet i bruk, drives det skattesnillisme overfor Statkraft som flyter over av penger. Forstå det den som kan, tordner leder i Alta SV, Tommy Berg.

Fikk skattelette

For å illustrere mangelen på politisk realisme og evne til å verne om viktigste fellesgoder, som eksempelvis skole, viser Berg til skattelettelsen Statkraft fikk da eiendomsskatten ble justert og utvidet i 2009. Statkraft fikk en reell skattelette på flere millioner kroner da skattesatsen ble satt ned fra 7 promille til 5,5 promille for verker og bruk.

– Det var en tabbe, noe som aldri burde skjedd. Når tabben først ble oppdaget, burde det det nye blågrønne regimet ha sørget for å få tettet skattelekkasjen. SV tror ingen i Alta synes synd på Statnett om de må betale fem seks millioner kroner mer i skatt til kommunen, sier Berg.

Heller ikke leder i Alta Høyre, Ivar Pettersen, synes synd på Statkraft, men er helt klar på at lokalt næringsliv fikk en alt for tung byrde da eiendomsskatten ble justert sist, selv om promillesatsen ble satt ned.

– Justerer vi opp satsen til 7 promille vil det bety økt skatt på alt av lokalt næringsliv som har eiendommer. Selv 10.000 i økt skatt på en liten bedrift hvor marginene allerede er små, vil føles tøft.

Lokalt bunnfradrag

SV-lederen slår fast at hoveddelen av de 8,2 millionene, som en oppjustering av promillesatsen for verker å bruk vil gi, kommer fra Statkraft.

– Det er først og fremst Statkraft som vil bidra med mer skattekroner til kommunen. SV er helt sikker på at vi skal finne gode løsninger, eksempelvis med bunnfradrag eller tilsvarende, slik at lokale bedrifter ikke kommer spesielt dårligere ut. Selv uten at lokalt næringsliv sikres med egne ordninger, ser vi at skatteøkningen ikke blir særlig stor. Jeg tror mange bedriftseiere vil betale noen tusen mer i eiendomsskatt om det blir med å finansierer en god skole, påpeker Tommy Berg.

Må se på inntektssiden

Varaordfører Ronny Berg sier at det ikke kommer på tale for en Frp-styrt «lokalregjering» å plusse på eiendomsskatten.

– Vårt mål er tvert om å få omstilt kommunen så raskt at vi kan starte med å bygge ned eiendomsskatten. SV tar også helt feil om de tror at det er mulig å skjerme lokalt næringsliv gjennom bunnfradag. Det har vi undersøkt, og det går ikke, sier varaordføreren.

Fristet av mer penger

Det er imidlertid ikke bare SV som fristes av økte skattekroner. I budsjettdokumentet for 2014 hevdet rådmann Bjørn-Atle Hansen at kommunen sto foran store økonomiske utfordringer. Skolekutt og sentralisering var hans resept, men synliggjorde også at økt eiendomsskatt  er en vei mot bedre økonomi. Med å øke eiendomsskattesatsen for verker og bruk til 7 promille vil det alene gi Alta kommune 8,2 millioner i økte inntekter. Økes satsen for boligeiendommer fra 2 til 4 promille gir det 17,7 nye millioner i kassa. Det betyr at en justering av eiendomsskatten har et potensial på  inntektsøkning på 26 millioner kr årlig.

– Rådmannen er en klok mann. Han ser at vi ikke kan fortsette kun med kutt i tjenestetilbudet, men også se på inntektssiden om vi skal kunne opprettholde gode offentlige tjenester, sier Tommy Berg.