Selvsagt blir ikke plasten gjenvunnet til gull, men sett opp mot landet for øvrig, topper finnmarkingene statistikken over de som har tatt største steg i riktig retning når det gjelder miljøvennlig handtering av plast. Og hvem drar Finnmark til topps? Forbrukerne i Alta, Kautokeino, Loppa og Hasvik.

– Vi har egentlig sett en svært gledelig utvikling helt siden vi startet opp med kildesortering høsten 2002, men nå har ikke minst sortering av plast blitt langt mer effektivt takket være bevisste husstander i vårt dekningsområde, sier Thor Arnfred Johansen, selve kildesorteringsguruen i Vefas.

Doblet plastinnsamling

I hele 2013 fikk Thor Arnfred og Vefas inn 72 tonn plast fra husholdningene. I 2014 har husholdningene levert 70 tonn på seks måneder, det vil si til og med juni måned. I samme tidsperiode i fjor var tallet 35 tonn.

– Jeg kan ikke forklare fordoblingen med noe annet enn at folk er blitt mer miljøbevisste og ser verdien av å gjenvinne plast. Dette har noe med holdninger å gjøre, og spørreundersøkelsen til «Grønt punkt» bekrefter bare trenden vi har sett,og tallene vi selv sitter på, sier driftssjefen til Vefas.

Han forteller at det også kommer inn svært mye plast fra næringslivet som handteres av datterselskapet Vefas Retur AS. Tallene her forteller at det i 2013 ble tatt inn 213 tonn plast. Så langt tyder registreringen på at årets volum kan bli omtrent som i 2013. Det finnes også en ordning spesielt designet for landbruket, som har navnet «Landbruksplast». Landbruket er storforbruker av plast, ikke minst til rundballene som nå presses rundt omkring i hele distriktet går det store mengder plast, som etter bruk er returvare.

På topp i landet

En undersøkelse utført av Ipsos MMI, på vegne av Grønt Punkt Norge AS, viser at finnmarkinger som har plastinnsamling i sin kommune, kildesorterer en større andel av emballasjen sin enn i fjor. Nå kildesorteres seks av ti sjampoflasker, yoghurtbegre og sjokoladepapir med mer.

Undersøkelsene utføres for å kartlegge regionale trender for kildesortering. På spørsmålet om hvor stor andel av plastemballasjen som kildesorteres i hjemmet, var Finnmark det fylket som hadde den største forbedringen av samtlige fylker siden fjoråret. I år ble resultatet 62 prosent mot 45 prosent i fjor. Dermed har andelen kildesortert plastemballasje steget med hele 17 prosentpoeng siden 2013.

– Det er et stort sprang fra fjorårets resultat. Vi tror og håper at dette resultatet gjenspeiler virkeligheten og at de finnmarkingene som har plastinnsamling i sin kommune er blitt mer bevisste på å ta ansvar for miljøet, sier Jaana Røine som  er administrerende direktør i Grønt Punkt Norge AS – bedriften som sikrer og administrerer returordningene for avfall i Norge.

Kommer etter

Driftssjef Thor Arnfred Johansen i Vefes er glad for at forbrukerne i hans distrikt utmerker seg med økt vilje til kildesortering. Likevel peker han på at plastinnsamlingen fra husholdningene kan bli enda mer effektiv.

– Det er utrolig viktig at alt som legges i blåposen, som brukes til plastavfall, rengjøres. Skyll beger, flasker med mer i kaldt vann. Er en av komponentene ikke rengjort, blir ingenting i posten gjenvunnet. Vi har laget en liten enkel brosjyre som viser hva som skal i posen, og hva vi ikke ønsker hit, er oppfordringen fra driftssjefen.

Han sier at Vefas har ligget helt i front i Finnmark når det gjelder kildesortering, men mener å vite at både avfallsselskapene med base i Hammerfest og Lakselv  er i startfasen med kildesortering av plast.

– For vår del er det nesten helt slutt med lokal deponering av avfall. Vi tar ytterligere steg for nyttiggjøre avfallet når matkomposteringsanlegget står ferdig og kan tas i bruk, sannsynligvis i 2015, forteller Thor Arnfred. I dag kjøres matavfallet til Skibotn hvor det komposteres.