Dersom folket på Sørøya våger seg innover fastlandet i retning Alta eller Troms fylke, er de avhengig av riksvei 882 og den 4.252 meter lange Øksfjordtunnelen. Nå vil ordfører Eva Husby i Hasvik kommune ha fram et alternativ.

– Tunnelen er en stor stressfaktor, og jeg vil at Hasvik skal be fylkeskommunen utrede flytting av fergeleiet til Isnestoften, sa Husby til Altaposten under tirsdagens befaring til den berømmelige tunnelen.

Uholdbart nå

Husby tar saken til formannskapet, dernest kommunestyret i september. Positiv vedtak blir så løftet inn for fylkestinget.

– Et tilbud til næringslivet som er til å leve med. Det er målet vårt. Det er uholdbart slik det nå er. Fergeturen blir lengre, men det kan vi leve med, for vi slipper tunnelen, sier Husby.

Vil henge i lag

I praksis vil en slik løsning medføre en trafikal bypass av hele øksfjordlandet.

– Det var ingen glede å høre dette. At Eva tør å tenke i nye baner er prisverdig, men vi to må heller slåss i lag. Sammen er vi sterke nok til å få tunnelen i den stand vi ønsker, men dersom halvparten av riksvei 882 skulle miste sitt trafikkgrunnlag, ja da spørs det for resten også, sa Loppas ordfører Jan Eirik Jensen.