Dermed kan styremøtet, og et påfølgende møte med ledelsen i Alta kommune, bli noe av det siste Finnmarkskollektivet gjør før institusjonen går til skifteretten og melder oppbud.

– Departementet har vært i dialog med Helse Nord og vi er kjent med at de nå jobber videre med å oppfylle kravet i oppdragsdokumentet om 25 flere behandlingsplasser innen rus. Helse Nord vil i dag invitere Finnmarkskollektivet og Fossumkollektivet til å komme med nye tilbud. I det videre arbeidet vil Helse Nord ha en tett dialog med begge institusjonene for å sikre et godt tilbud til mennesker med rusavhengighet, sa statssekretær Anne Grethe Erlandsen til Altaposten mandag.

Hun understreket at bedret behandlingstilbud for rusavhengige er høyt prioritert av denne regjeringen.

– Flere skal få hjelp. Derfor har vi økt antall plasser, også langtidsplasser. Vi vil følge nøye med på at kravet vi har satt om flere plasser for rusavhengige følges opp.

Tøff jobb

Varaordfører Ronny Berg ferierer for tid i Øst-Finnmark. Han har siden det ble kjent at Finnmarkskollektivet ikke fikk kontrakt på 15 behandlingsplasser, som de var eneste anbyder til, sitter mer i telefonen enn feriert.

– Signalene var at helseministeren var klar til å gripe inn og instruere Finnmarkskollektivet, men avventet klagen slik at Helse Nord fikk en mulighet til å komme ut uten prestisjetapet en instruksjon ville medført. Jeg vil fortsatt anbefale overfor mine kontakter at departementet rettleder Helse Nord. Det vil være bittert om regjeringens politikk, fulgt opp med ekstraplasser, blir torpedert av Helse Nord.

Lurt trill rundt

Varaordføreren tror ikke slaget er tapt, men frykter at det ikke er tid nok til å redde den eneste institusjonen i Nord-Norge som driver langtidsbehandling av rusavhengige.  Han er stygt redd for at klagen fra Finnmarkskollektivet ble et blindspor som kan sparke bein under institusjonen.

– Har Finnmarkskollektivet blitt lurt til å satse på en klage hvor resultatet var gitt på forhånd?

– Jeg frykter at kollektivet kan ha blitt spilt ut. Oppfordringene var å sende klagen til styret i Helse Nord for å sikre seg at de negative holdningene i administrasjonen i foretaket ikke ville slå ut på klagebehandlingen. Så viser det seg at kun de samme byråkratene som har behandlet anbudene også har tatt for seg klagen. Med klagen males departementet inn i et hjørne av formaliteter som ikke er mulig å komme seg ut av ved at Helse Nord sier at de skal tildele de 15 plassene og oppfylle oppdragsdokumentet fra ministeren formelt, forklarer varaordføreren.