Det kommer frem i et brev fra lensmannen i Alta til Alta kommune.

Uheldige hendelser

Her skriver politiet at man den siste tiden har «observert en del uheldige hendelser knyttet til Galleri Alta». Lensmannen ber Alta kommune vurdere skjenkebevillingen til galleriet.

Det vises til flere konkrete tilfeller, blant annet 7. mars, da en artist knuste kasseapparatet etter uenighet om oppgjør, og 22. juni.

Politiet har ved flere anledninger spurt etter dørvaktsbevis til de ansatte som er på jobb, men har fått til svar at det trenger de ikke å ha, ettersom de har andre oppgaver i bedriften.

– Gjester utsatt for vold av ansatte

En av hendelsene som har inntruffet ser politiet særlig alvorlig på.

– Politiet ser alvorlig på hendelsen hvor gjester blir utsatt for vold av ansatte ved utested i Alta, og en ber Alta kommune vurdere hvorvidt skjenkebevilling bør bli indratt permanent eller for en periode.

Lensmann Øyvind Lorentzen bekrefter overfor Altaposten at den ene av de to fornærmede har anmeldt forholdet.

– Et minste krav bør være at de som er ansatt som dørvakt har gjennomført dørvaktskurs, skriver lensmannen i brevet.

Alta kommune har varslet Galleri Alta om mulig inndragelse av skjenkebevilling. Kommunen påpeker at forholdene til skattemyndighetene ikke er avklart, og viser til brevet fra politiet.

– Den 07.07 mottok Alta kommune en bekymringsmelding fra politiet i Alta vedrørende flere hendelser med bråk, vold og uønsket adferd ved Galleri Alta. I tillegg nevnes at det fortsatt ikke er godkjente ordensvakter på plass, skriver kommunalleder Per Prebensen i brevet til Galleri Alta.

– Meget alvorlig

Alta kommune skriver at de vurderer at kravene i alkoholloven vedrørende vandel «her er brutt på flere punkt, jamfør manglende dokumentasjon til skattemyndighetene, ordensvakt og bråk ved utestedet».

– Alta kommune ser meget alvorlig på de opplysninger som fremkommer fra politiet. Alta kommune vurderer ut fra nevnte forhold å inndra tidligere gitte serverings- og skjenkebevillinger, melder kommunen.

De ba om en skriftlig redegjørelse fra galleriet, fristen for denne gikk ut mandag denne uka.

– Alta kommune finner likevel grunn til å bemerke at saken ikke er endelig avgjort,  og at brevet kun er et varsel om mulig inndragning, opplyser juridisk rådgiver i Alta kommune, Grethe Hansen.

– Ideell organisasjon

Daglig leder Terje Ramstad  avviser at organisasjonen ikke har ting i orden i forhold til skattemyndighetene.

– Som ideell kulturforening er mulighetene for skatterapportering mange, så vi har brukt litt tid på momsregistreringen,som kom på plass i vår, svarer Ramstad i en e-post til Altaposten.

– Politiet bekrefter nå at en av gjestene som skal ha blitt utsatt for vold av en ansatt ved utestedet, har valgt å anmelde saken.  Politiet skriver i brev til Alta kommune at de ser alvorlig på denne hendelsen. Hvordan stiller Galleri Alta seg til at en ansatt mistenkes for å ha utøvet vold mot gjester? Stemmer påstandene om vold?

– Vi har vært så heldige å få utrolig mange nye unge gjester i sommermånedene. Juni og juli har vært toppmåneder for oss, mye takket være denne gruppen, som også medfører et litt fyrrig uteliv. Vi vet at på ett år har vi hatt to insidenter der politiet har vært involvert; altså er vi vel den skjenkende kulturarena med desidert minst bråk i Alta. Selv har jeg bedt politiet om å komme oftere til oss, men fått til svar at hos oss er det så lite bråk at de heller bruker sine ressurser andre steder der de trengs mer. Påstand om vold stemmer ikke, men vi har måttet bære ut noen overivrige ved et par anledninger. Slikt skjer. Båret ut den ene dagen, velkommen igjen neste dag er vårt motto, fastholder Ramstad.

– Hvorfor har man ikke sørget for at dørvaktene har de nødvendige tillatelser?

– Folkeuniversitetet, som er den instansen vi har blitt henvist til, har såvidt vi har fått beskjed om lagt ned sitt tilbud i Narvik. De opplyser, når man en sjelden gang får tak i dem, at de forsøker å få igang et tilbud sammen med politiet i Alta. Vi har presset hardt på dette i flere måneder, også kontaktet Folkeuniversitetet i både Drammen og Oslo, med samme resultat: Det kjøres ikke slike kurs mer. Fra Narvik fikk vi et tilbud om å kjøre kurset på Skype, noe som visstnok er helt legitimt da det ikke finnes fysisk kontakt i kurset, men politiet i Alta kunne ikke godta et slikt kurs, forklarer Ramstad.

Han er ikke imponert over situasjonen.

– Ærlig talt synes jeg det er litt svakt at Finnmark som fylke ikke klarer å framskaffe et såpass banalt kurstilbud, spesielt når man ser på at det nok ligger noen føringer både av årsverk og lokaliteter rundt det ikke-eksisterende tilbudet. Jeg stiller meg undrende til hvordan politiet kan kreve noe som er så vanskelig å oppdrive, og som de på en måte selv forhindrer. Nettopp politiet og f.eks Folkeuniversitetet er jo de som kan muliggjøre dette, eller som evt kan godta fjernundervisning. Galleri Alta kan stille lokalitet, så er halve jobben gjort, mener Ramstad.

– Hva gjør Galleri Alta dersom bevillingen inndras?

– Vi har per idag kun relativt sårbare utlendinger i staben. Mennesker som selvfølgelig rammes raskt av byråkratisk ufølsomhet. Vi gjør en reell integreringsjobb helt uten offentlige bidrag, og det har tatt tid og penger å bygge det opp, men alt kan jo rives ned. Kommunen må bare bestemme seg for om den vil være en ja- eller neikommune, og om den vil la folk gjøre en ærlig jobb eller heller rekruttere dem til Nav, påpeker Ramstad.