Tove Størdal fra Hammerfest sitter i universitetsstyret for UiT Norges arktiske universitet. Størdal har erfaring som kommunestyrerepresentant i Hammerfest gjennom flere perioder.

Hun har liten forståelse for reaksjonene fra Alta i forbindelse med kutt av den svært populære suksessen med desentralisert sykepleierutdanning i Nordlysbyen –  et studium hvor 25 av 27 i år gikk ut med ståkarakter, og hvor 180 søkere kjempet om 30 plasser.

– Når det gjelder Alta, så et det vel ingen grunn til at de skulle forfordeles med en ny oppstart til høsten. Det er mange andre kommuner med aktuelle søkere og behov for sykepleiere, men nå er det bestemt at det blir ikke noen slike tilbud høsten 2014, skriver Størdal i en melding på Facebook.

– Ja, det skrev jeg som privatperson, men det står jeg for. Jeg kan ikke se at det var noe kontroversielt i det. Det finnes behov for sykepleiere i hele Finnmark, ikke bare i Alta. Dessuten kan man ta heltidsstudiet i Hammerfest og praksis i kommunene, da kan man være 50 prosent hjemme, sier Størdal.

– Mange hensyn

– Desentralisert sykepleierutdanning har alltid vært en suksess på alle steder det har vært et tilbud, og alle stedene har ønsket det tilbake. Det er likevel mange hensyn som skal vurderes før man starter opp.  Nå er opplegget å tilby heltid på Campus i Hammerfest og nettstudier over fire år, skriver Størdal videre i Facebook-meldingen.

– Hvilke hensyn er det du snakker om her?

– Det gjøres vurderinger, og det er mange hensyn. Det får vi ta i evalueringen, sier hun.

Størdal fastholder at hun har jobbet 25 år med sykepleierutdanningen i Finnmark, og vet at de desentraliserte tilbudene har vært ettertraktet og ønskes tilbake.

– Alta hadde i 2011 en strykprosent på 3,0, mens Hammerfest hadde 16,1, er det ikke lite fornuftig å legge ned en slik suksess?

– Jeg har ingen kommentar til noe tall. Jeg kjenner ikke så mye til tall og argumenter i denne saken, svarer Størdal.

– Det har blitt stilt spørsmål fra blant andre Trine Noodt om hvorvidt avgjørelsen er politisk for å opprettholde og styrke campus i Hammerfest, hva mener du om det?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Er ikke det viktigste å få utdannet sykepleiere, ikke hvor de blir utdannet?

– Vi ønsker mest mulig studenter og at alle kommuner i Finnmark skal være fornøyde. Det er behov over hele Finnmark. Vi må se på hele fylket, og det er det vi gjør med nettstudiet. At det har vært få søkere her, kan ha med at vi har vært for dårlige til å markedsføre, sier hun.

– Det skal ikke være enkelt å få til noe i Alta, sukker Trine Noodt (V) når hun får høre om utspillet fra styremedlemmet. Hun lurer på om sykepleierutdanningen hadde fått fortsette dersom den ikke hadde blitt en så stor suksess som den ble.

– Man skal tydeligvis ikke lykkes, sier Venstre-politikeren.

Hun mener nå at det helt klart har vært vikarierende motiver i saken.

– Det er tydelig at det har vært mange ønsker og meninger om saken, og at man har gjort sitt for å være involvert i det som ble besluttet, fastholder Noodt.

Stort behov

Hun mener det er synd at styremedlemmet ikke klarer å se fordelene av den sterke rekrutteringen.

– Det er et stort behov, særlig i Alta, som har en så stor del av befolkningen. Universitetsstyret burde jo være opptatt av å sikre rekrutteringen til fylkets største by, men det ser vi jo at de tydeligvis ikke er, fastholder Noodt.