– Dette er en provokasjon mot regjeringen og det politiske styringsnivået. Hva i alle dager er det Helse Nord holder på med? Nå er mitt klare råd til helseministeren at han må inn å instruere Helse Nord og ta kontroll med forvaltningen av helsetilbudet i nord. Det er utenkelig at regjeringen vil godta at klare politiske føringer som har bredt flertall i Stortinget ikke følges opp, sier varaordfører i Alta, Ronny Berg, i en kommentar til Helse Nords klagebehandling.

Er beredt til å ta grep

Ifølge flere kilder Altaposten har vært i kontakt de siste ukene er helseminister Bent Høie klar til å instruere helseforetaket om å gi Finnmarkskollektivet en kontrakt på drift av 15 behandlingsplasser, noe som dermed vill sikre rusbehandlingsinstitusjonen fra nedlegging. Høie har imidlertid liten tid dersom han skal kunne redde Finnmarkskollektivet fra konkurs.

– Vi hadde i det lengste håpet at Helse Nord ville følge opp den tydelige arbeidsordren fra regjeringen om å sikre den type behandlingsinstitusjoner som Finnmarkskollektivet representererer. Regjeringen har vært helt tydelig på at innenfor alle regioner skal det være langtidsbehandling og at ideelle organisasjoner som driver denne type behandlingstilbud skal sikres, sier en meget skuffet styreleder Svein Iversern til Altaposten.

Han har tidligere gitt klar beskjed om at det haster med å få på plass en kontrakt som gjør det mulig med en restart av institusjonen, som fra alle hold med unntak av Helse Nord har fått de beste anbefalinger og tilbakemeldinger.

Ikke faglig god nok

Helse Nord har imidlertid i to anbudsrunder holdt fast at Finnmarkskollektivet ikke er faglig god nok til å kunne få kontrakt for å drive rusbehandling. Da siste anbud ble offentliggjort brukte Helse  Nord faglighet som begrunnelse for å ikke inngå avtale med Finnmarkskollektivet om rusbehandling. – I sum er det så mange elementer i tilbudet fra Finnmarkskollektivet som gjør oss usikre på hvilket behandlingstilbud pasientene faktisk får. Derfor kan ikke Helse Nord inngå avtale, sia seksjonsleder i Helse Nord RHF, Aina Olsen.

I pressmeldingen hvor det regegjøres for klagebehandlingen heter det at helseforetaket kun har fått avtale for 10 av de 25 plassene regjeringen har bedt foretaket etablere.

«Dessverre fikk vi ikke gjennom denne prosessen på plass de siste 15 plassene. Derfor vil vi invitere Finnmarkskollektivet og Fossumkollektivet til å komme med nye tilbud på om lag 15 plasser slik at helseministerens krav til et utvidet behandlingstilbud oppfylles» , skriver eierdirektør Hilde Rolandsen i Helse Nord RHF og legger til:

«Finnmarkskollektivet har klaget på at de ikke fikk tilbud om avtale. Klagen er ikke tatt til følge. Hovedbegrunnelsen er manglende sikkerhet for en faglig god tjeneste til ruspasientene i dette tilbudet.»

Likevel inviteres Finnmarkskollektivet og Fossumkollektivet til å gi tilbud på de siste 15 plassene som ikke ble tildelt. Fristen for å komme med tilbud vil være 8. september.

«Helse Nord holder fast på at kvalitet på behandlingen av pasientene er helt avgjørende for Helse Nord. Det skal alle kunne være trygg på.», heter det fra Helse Nord.

En hån mot Finnmarkskollektivet

Varaordfører Ronny Berg sier at behandlingen i Helse Nord er en hån mot suksessinstitusjonen Finnmarkskollektivet som har levert resultater i over 30 år.

– Hvordan er det mulig å komme ut med noe sånt som dette. Helse Nord er fullstendig klar over at Finnmarkskollektivet vil være historie lenge før 8. september om de nå ikke får kontrakt. Når de i tillegg inviterer Fossumkollektivet til å være med i prosessen, en aktør som heller ikke har levert anbud på de 15 plassene det er snakk om, kan ingen være tvil om hva intensjonen til Helse Nord er, sier Ronny Berg og får full støtte hos Venstres Trine Noodt som har engasjert seg sterkt i saken.

– Her er det bare en ting å gjøre: Ta kontroll med et foretak som både er på kollisjonskurs med demokratiet og brukernes interesser. Det hele er så håpløst at man blir helt matt. Jeg regner med rask intervensjon fra helseministeren og håper at Finnmarkskollektivet kan overleve fram til nye grep er tatt.

Er forberedt

Kommunikasjonsdirektøre Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord sier til Altaposten at Helse Nord har behandlet saken så godt de kan.

– Klagen er behandlet i tråd med vanlig praksis i anskaffelsessaker. Det betyr at den er behandlet administrativt og at administrerende direktør har ansvar og siste ord, sier Iversen Faghol, som avkrefter at styrenivået har vært inne i klagebehandlingen.

– Er dere forberedt på at helseministeren kan komme til å instruere dere?

– Vi er alltid forberedt på at vår eier har en mulighet til å instruere oss i saker som behandles. Det eneste jeg kan si er at vi har gjort så godt vi kan, og at dersom statsråden velger å komme med en instruksjon vil den bli fulgt opp, klargjør kommunikasjonsdirektøren.