Ubetinget suksess med prøveordning hjelper ikke: Alta får ikke videreført sykepleierutdanningen.

Det betyr at kun Campus Hammerfest har tilbudet fra høsten. Tross dundrende suksess med 180 søkere til 30 plasser forrige gang det ble startet sykepleierklasse i Alta, blir det ingen gjentakelse fra høsten av. Hammerfest stikker av med alle de 70 sykepleiestudentene.

Dette til tross for at dekan Arnfinn Sundsfjord ved UiT nylig har vært klar på at han ønsker å videreføre ordningen.

– Det er åpenbart at vi må videreføre dette. Som utdanningsinstitusjon har vi et samfunnsoppdrag, og med så gode søkertall og lite frafall, må vi helt klart opprettholde dette, sa Sundsfjord til Altaposten i fjor.

– Evalueringen av den desentraliserte sykepleierutdanningen i Troms fra 1990-tallet viser at 80-90 prosent av de som gjennomfører studiet tar jobb i kommunen studiet tas, eller i nabokommunen. I tillegg gjennomfører 95 prosent studiet. Med slike erfaringer er det helt klart at dette må videreføres, la han til.

Da Altaposten var i kontakt med han tidligere i juni, ønsket dekanen fortsatt videreføring, men ser ut til å ha tapt kampen.

Kåre skuffet

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Finnmark, Kåre Simensen, sier han synes det er synd at man ikke viderefører klassen for sykepleierutdanningen også i Alta, siden den har vist seg å være en stor suksess.

– Den har sikret rekrutteringen til helsevesenet i fylkets største kommune og har også hatt betydning for de mange fra Kautokeino som har tatt utdanning de siste årene. Når dette tilbudet faller bort, går jeg ut fra at Universitetet har vurdert det dithen at klassen som settes i gang i Hammerfest, er nok til å dekke behovet, sier stortingsrepresentanten.

Simensen tok tidligere i år til orde for å gjøre sykepleierutdanningen i Alta permanent.

Flere slutter

Rut Olsen (Kp) sier hun allerede har vært i kontakt med flere som slutter eller dropper sykepleierutdanningen om de skal tvinges til Hammerfest.

– Flere har bekreftet at de dropper ut. Dette er utrolig rart. Vi har en eldrebølge som kommer og trenger hender innenfor omsorg, og så gjør man dette. Når man enda vet hvor mye helseforetakene bruker på vikarer er det ubegripelig, og utrolig synd, mener Olsen.

Hun betegner avgjørelsen som forunderlig.

– Her har man prøvd ut noe, det har blitt en stor suksess, og man har sett behovet. At man da legger det ned, er merkelig, sier Olsen.

Bekrefter kutt

Fra helsefakultetet sine hjemmesider går det fram at det kun er studiestart i Hammerfest for sykepleiere. Dette bekrefter Siw Blix, som er dekan ved sykepleierutdanningen i Hammerfest. Ved helsefakultetet ved Universitetet i Tromsø er dekan Arnfinn Sundsfjord på ferie og har ikke besvart våre henvendelser.

Anne E. Josefsen ved sykepleierutdanninga i Hammerfest er også på ferie, men bekrefter at det kun blir oppstart i Hammerfest, med planer om 70 studenter.

– Da jeg gikk på ferie hadde vi ennå ikke oversikt over hvor mange som hadde takket ja, men søkningen var god, sier Josefsen til avisa.

Fjerner også Lakselv og Kirkenes

Det var en suksess å ha sykepleierutdanning i Alta. Det var det også i Kirkenes og Lakselv, men ingen av disse klassene videreføres, for fra høsten har Hammerfest tatt alt.

Viserektor ved det arktiske universitetet i Alta, Sveinung Eikeland sier han anbefalte Kåre Simensen å se på muligheten for at Universitetet kunne få øremerkede midler til egen sykepleierklasse i Alta, men så langt kjenner ikke Eieland til at dette har fått gjennomslag.

Eikeland slår fast at det fra høsten bare blir blir en klasse sykepleiere i Hammerfest og en klasse som studerer desentralisert og på nett.

– De siste tre forsøkene med desentraliserte klasser har vært en suksess og det har vært særs god søkning til disse klassene, med svært godt kvalifiserte studenter som har fått gode resultater. Dette gjelder ikke bare for klassen med opptak i Alta, men også for de forsøkene som ble kjørt i Kirkenes og Lakselv. Nå blir det til sammen to klasser, der en blir fast i Hammerfest og en blir en samlingsbasert klasse med nettstudier. Det er å si om nettstudiene at der har det vært et større frafall av studenter enn for de som har vært arrangert med lokalt opptak, men det var ikke så mange søkere fra Alta til nettbasert studium, kanskje 12 til 13 stykker så det hadde trolig vært bedre å ha en egen desentralisert klasse i Alta, sier viserektoren.

– Da man hadde 30 plasser i en klasse i Alta var det hele 180 søkere til disse plassene, så behovet synes så absolutt til stede, legger han til.