Bjørn på leiting etter mat rusler rundt i sentrum av Apatity, Altas vennskapsby i Russland.

Det er vennskapsavisa til Altaposten, den frie avisa Dvazhdy Dva i Apatity, som i siste utgave skriver om bjørnen. På nettsiden har avisa også lagt ut to videosnutter, som viser en bjørn i aksjon på leting etter mat.

Flere bjørner

Det er andre gang denne sommeren at Apatity-avisa skriver om bjørn. Forrige uke skrev avisa om observasjon av bjørn på kirkegården. Denne gangen har bjørnen funnet veien til Kola Science Center, KSC, der en vekter på nattevakt i følge avisa først så det han trodde var en hund på et av overvålingskameraene. Det skulle vise seg å være en bjørn. Og det er noe man kan se helt tydelig på et annet overvåkingskamera fra institutt for kjemi.

Nadjesda Krotov som forteller hun så bjørnen fra verandaen sin. Den var ikke agressiv, det var en ungbjørn og i følge henne som så den, var den både i godt hold og hadde fin pels, skriver avisa i Apatity. Politiet ble varslet, men da hadde bjørnen stukket til skogs, før den dukket opp igjen foran handelshuset Petrovitsj. Politiet omringet den unge bjørnen, men så ingen grunn til å bruke våpen, da bjørnen slett ikke viste tegn til aggressivitet.

Ingen fare

– Bjørnen representerte ingen fare for mennesker, selv om den åpenbart var sulten og forsøkte å finne mat, sier Andreij Mikhailovitsj, som forklarer at bjørnen er et åtseldyr som kan finne mat lettere i søpla enn i skogen.

Bjørneforsker Andreij Alexejevits sier til Davzhdy Dva at bjørnen for det meste er redd mennesker, så møter man en bjørn skal mann ikke få panikk, men heller trekke seg forsiktig unna. Denne bjørnen som var omlag halvannet år gammel var verken redd for politisirener eller blålys, skriver avisa.

Og uka etter at babybjørnen ruslet rundt på leting etter mat, dukket det opp to voksne dyr, som skremte folk om mulig enda mer.

Apatity-bjørnen Foto: Dvazhdy Dva