Som ledd i såkalte infrastrukturtiltak for økt slakting i reindrifta har styret bfor Reindriftens utviklingsfond (RUF) bevilget støtte til de fire distriktene Cohkolat, Abborassa, Favrrosorda og Beahcegealli. Anlegget ligger ikke langt fra det regulerte området for gruvedrift i Biedjovaggi, nordvest for Stuorajavrri og øst for Reisa nasjonalpark.

Store tilskudd

Distriktene er inne i det som omtales som fase to av byggingen av Guorbavuopmi- anlegget. Prosjektet som de fire distriktene samarbeider om er som del to et sperregjerde fra Guorbavuopmi til Mollejus. Tilskuddet til dette er på 1,4 mil- lioner og utgjør 75 prosent tilskudd i forhold til totalkostnaden.

I saksdokumentene for RUF omtales fase fire av Guorbavuopmi-anlegget som bygging av beitehage i Liekkascorru. Til dette får distriktene et tilskudd på 283.000 kroner, som også er 75 prosent av totalkostnadene.

Som beskrevet

I vedtaket fra RUF heter det at tiltaket, som er godkjent av Landbruks- og matdepartementet allerede i juni 2012, «anses å være i tråd med formålet med den særskilte ordningen for tilskudd til infrastrukturtiltak for økt slakting, og er også tiltak som er høyt prioritert i vurderingene som tidligere er gjort.», heter det i vedtaket.

Lån må dokumenteres

Dersom reinbeitedistriktene skal låne penger til den videre fremdriften av anlegget, ber styret i RUF om at det fremmes egen søknad om dette som viser hvordan lånebeløpet fordeles på de ulike distriktene.

Tilskuddet som er innvilget krever at gjerdestyret med de deltakende distriktene sørger for å fjerne gammelt gjerdemateriell slik Landbruks- og matdepartemetet krever i brevet der de godkjenner hele anlegget.

Distriktene kan oppnå tilskud også til fjerning og deponering av utrangert materiell, men dette krever RUF-styret egen søknad for å kunne godkjenne.