På kommunebarometeret troner nabokommunene på toppen av finnmarksoversikten.

– Fra Alta kommunes side har vi ikke noe ønske om å sluke Loppa, men ja, det er riktig at vi ifølge Kommunebarometeret  er beste og nestbeste kommune i Finnmark. Jeg gleder meg over at Alta er tilbake som beste kommune i Finnmark på det reviderte barometeret, men håper og tror at også Loppa kan bruke sin gode plassering i  markedsføringen, slik at kommunen vil vokse inn i framtiden, sier ordfører Laila Davidsen i en kommentar.

Solid sammenligning

Barometeret er utarbeidet av Kommunal Rapport. Hensikten er å gi et oversiktlig bilde over kommunens nøkkeltall i forhold til resten av Kommune-Norge. Alle data er hentet ut fra offentlige registre, og bearbeidet av Kommunal Rapport. Kommunebarometeret baserer seg på hele 127 kriterier. Sammenfattet slås disse sammen til seks store grupper. Denne analysen er i hovedsak basert på endelige Kostra-tall for 2013, samt data fra andre kilder. Plasseringene for tidligere år er korrigert for å være mest mulig sammenliknbare med årets barometer.

Altaposten omtalte også Kommunebarometeret tidligere i år, da med Loppa rangert som beste kommune i Finnmark. I den endelige versjonen som nå er kommet er tall revidert og justert. Dermed troner Alta på toppen av rangeringen i Finnmark.

– For oss føles det godt at Alta topper og følger opp tradisjonen som en kommune som viser vei for resten av Finnmark. Med de ressursene Alta har, er det naturlig at vi er der rangeringen viser at vi nå er, men det mest gledelige er at vi er i klar framgang på flere av parametrene som tidligere har trukket oss ned, slår ordføreren fast.

Hammerfest ikke på lista

På topp 15-lista for Finnmark, satt opp av Kommunal Rapport, finner vi ingen Hammerfest kommune. Som i fjor, havner Hammerfest helt sist – på 428. plass – på den første nasjonale kommunelista. Alle trodde at store og tunge investeringer i utbyggingskommunen var det som trakk ned. Nå viser det seg at  Hammerfest ligger lå helt i bunnsjiktet både på skole, eldreomsorg, barnevern og helse og omsorg.

I Alta er det ingen skadefryd å spore hos ordføreren fordi Hammerfest er bunnplassert, både i finnmarks- og landsmålestokk.

– Vi er vel litt overrasket over at Hammerfest scorer så dårlig som de gjør, men for oss er det viktigst at vi ser en positiv utvikling på flere områder av Alta kommunes tjenestetilbud og forvaltning. Selv om vi er best i Finnmark er det det fortsatt store utfordringer og forbedringspotensial hos oss, klargjør Davidsen.

Bare 231. plass

Forbedringspotensialet kommer fram ved at Alta kun er på 231 plass av landets over 428 kommuner. I forhold til den foreløpige utgaven presentert i vår har Alta gått fram 25 plasser, mens Loppa nå er på 266. plass mot nummer 205 i den første utgaven.

Kommunal Rapport gir følgende oppsummering av utviklingen i Alta:

  • Endring i metoden slår litt negativt ut for Alta

  • Nivået på prestasjonene til elevene faller raskt på slutten av skoletiden – hvorfor?

  • Korttidsplassene har virkelig korte opphold, men det er likevel utskrivningsklare som må vente

  • Færre fristbrudd i barnevernet enn gjennomsnittet er et pluss

  • Korrigert netto driftsresultat er bra, det er tegn til litt mer balanse i økonomien

Alta hadde sitt beste resultat på barometeren i 2011, siste året med rødt styre i Alta. Da var kommunen oppe på en 65. plass på totalrangeringen. I 2013 var kommunen på 299. plass og kan i 2014 notere seg opp med 68 plasser. Ser vi utviklingen over tid korrigert for dagens nøkkeltall blir plasseringen i 2011 ikke så bra som totalplasseringen den gang kunne tyde på. Trenden er  Alta kommune har gått fra 324. plass i 2010 til i dag å være på 231. plass i dag.

Utfordringer

Alta scorer svært dårlig på brukerperspektiv, saksbehandling og ikke minst grunnskole hvor Alta er rangert som en av landets svakeste kommuner. På områder som enhetskostnader, barnevern, barnehage og nærmiljø og klima er Alta helt i landstoppen.