– Jeg frykter for livet mitt hver eneste dag. Det er ganske så farlig her. Vi er veldig, veldig redde, sier 14-åringen fra huset de bor i i Tel Aviv - Yafo. Faren har gitt tillatelse til at Altaposten snakker med Maryam.

Fra den ene dagen til den andre, gikk de fra trygghet og fred i Alta til en hverdag med krig og hat i Israel. Livet for Maryam og familien hennes er svært vanskelig i Israel. Konflikten blir stadig verre, og de er redde for høyreekstreme.

Situasjonen endret seg dramatisk nå i juni, da tre jødiske gutter ble kidnappet. Bedre ble det ikke da en palestinsk 16-åring ble brent levende.

– Vi ble kasta ut til et land hvor det ikke finnes fred. Ekstreme dreper, voldtar, brenner opp og gjør masse gale ting med små barn. Denne uka har det vært mer enn 7-9 ulykker bare med barn. Vi er veldig, veldig redde, sier Maryam til Altaposten.

Hun har sommerferie fra skolen. Men selv om det er svært varmt, kan de ikke være utendørs. Det er for farlig.

Alle er redde

– Alle palestinere er redd å gå til butikken. Vi er redde hele tiden. Vi tør ikke å gå ut. Er dette her rettferdig? spør 14-åringen.

I fjor var hun en vanlig jente i Alta, som gikk på skolen hver dag og lekte med vennene sine. Nå er hun veldig redd. Redd for fremtiden, for sitt eget liv, for morens sykdom og for småsøsknene.

– Vær så snill og hjelp oss. Vi vil tilbake. Vi vil til Norge. Alt vi ønsker, er fred. Hjelp oss, ber Maryam.

Kidnappet venninnen

En natt denne uka ble venninnen til Maryam forsøkt kidnappet. Tre menn hadde tatt tak i henne og dro henne bort. Da kom moren til jenta og slo og slo etter dem.

– Til slutt slapp de. Men de ropte at de ville komme og helle bensin på huset, forteller hun.

– De vil kidnappe oss fordi vi er muslimer, og spesielt vi som bærer hijab. Skjønner du hvor redde vi er? Jeg er så redd. Jeg tør ikke gå ut. Vi har sommerferie nå, og det er veldig, veldig varmt. Men vi kan ikke gå ut. Det er altfor farlig. Vær så snill og hjelp oss. Det er forferdelig her, sier Maryam.

– Her får du se et bilde av en som nesten blir kidnappet. Du ser at hun bruker hijab. Det er derfor hun blir tatt, sukker hun.

Lengter tilbake

– Dette er et system som vi ikke kan leve i. Alle sammen savner Norge, sier hun.

Maryam savner Alta, venner, skolen og den fine naturen. Og ikke minst friheten med en norsk hverdag. Alta-jenta fylte nylig 14 år. En skulle tro at livet kanskje gikk seg til i Tel Aviv - Yafo, og at de klarte seg tross alt. Det var jo en grunn til at de ble sendt dit. Norge sender vel ikke barn til et land det ikke er trygt, tenker mange.

I stedet frykter familien for livet og fremtiden hver dag. Forholdene for palestinere i Israel har blitt stadig verre.

– Vi føler det som vi går mot 3. verdenskrig. Jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan livet mitt var i Alta, og hvordan det er nå er her nede, sier hun.

De siste månedene

Det er åtte måneder siden Alta-familien Al-nimer med mor, far og fem barn, ble tvangsutsendt til Tel Aviv - Yafo. Det har vært noen vanskelige måneder. Først ville ingen skoler ta imot ungene, fordi de ikke kunne hebraisk. Familien på sju bodde hos mormoren. Nå bor de i et bitte lite hus som de leier. Etter hvert har begge foreldrene kommet i jobb. Moren jobber doble skift, faren jobber enten fra tidlig morgen til ettermiddag, eller nattskift. Ungene ser dem nesten ikke.

Selv om de jobber mye er det lite til å dekke husleie, skolepenger, mat og alt de skylder til folk. Eldstesøsteren Lamar går ikke på skole, siden hun ikke kan hebraisk.

Nesten alle pengene de tjener går til husleie for det bitte lille huset. På skolen må de betale for det meste. Det er veldig dyrt. I tillegg koster morens medisiner mye.

– Mamma blir mer og mer syk for hver dag. Men familien skylder mye penger. Vi har det veldig vanskelig, forteller hun.

Alarmen går stadig

Maryam tenker på sitt eget liv, om hun har en fremtid, og hun tenker på hvordan det skal gå med småsøsknene Bilal og Sween. Flere ganger denne uka har de hørt alarmen som varsler at det er avfyrt raketter. Alle roper og er redde. En rakett ble skutt ned.

– Heldigvis landet den et godt stykke fra oss. Men i dag har vi hørt alarmen to ganger. Småsøsknene mine var så redde. Hjelp oss, vær så snill, ber den tøffe palestinske Alta-jenta.

– Palestinerne er svært utsatt

Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter sier palestinere i Israel har det enda vanskeligere enn før.

– Situasjonen for palestinere i Tel Aviv har blitt enda verre nå som det er en åpen konflikt, sier professor Nils A. Butenschøn.