Det mener lederen i Stortingets helse- og omsorgskomite, Kari Kjønnaas Kjos (Frp).

– Formelt er det kun helseministeren som kan gripe inn i saken, men jeg vet at departementet nå jobber med å se om oppdragsdokumentet har vært presist nok. Det er imidlertid ingen tvil om at Helse Nord er på kollisjonskurs med de politiske intensjonene om å redde institusjoner som Finnmarkskollektivet, sier hun til Altaposten.

Har klaget

Altaposten har vært i kontakt med helse og omsorgsdepartementet for å få avklart om statsråd Bent Høie vil benytte seg av instruksjonsmyndheten han som eier av helseforetaket har. Det er foreløpig uklart hva en ferierende minister vil gjøre konkret. Kjønaas Kjos har imidlertid hatt en lengre prat med Høie, og er helt klar på at departementet vurderer alle muligheter.

Samtidig har Finnmarkskollektivet klaget på anbudsavgjørelsen. Klagen er stilet til styreleder Bjørn Kaldhol, til tross for at anbudet kun er behandlet administrativt. Dermed  har Kaldhol en mulighet til å redde administrasjonen fra en meget pinlig situasjon; der statsråden potensielt kan velge å instruere helseforetaket med bakgrunn i at  politiske føringer ikke er fulgt.

– Vi har levert en klage. I utgangspunktet hadde vi tatt avgjørelsen til etterretning, men etter oppfordringer fra ulike hold, er nå klagen levert, sier styreleder Svein Iversen og legger til:

– Finnmarkskollektivet er trygg på at anbudet vårt tilfredsstiller alle faglige krav i utlysningen. Vi har i prosessen  vært villig til å gå i dialog for å spesifisere punktene Helse Nord tydelig har vært usikre på. Dette ville vært uproblematisk da vi var eneste anbyder for to av kategoriene.  Vårt faglighet  er dokumentert i anbudet, men vi har altså ikke klart å få gjøre tydelig nok for Helse Nord. Resultatene vi har oppnådd burde være nok til å feie alle tvil bort.

Klar intensjon

I forbindelse med regjeringsovertakelsen sist høst ble regjeringspartiene Høyre og Frp, sammen med støttepartiene KrF og Venstre, enige om å kjøpe 200 flere behandlingsplasser.  Plassene skulle kjøpes hos  institusjoner eid av ideelle organisasjoner eller stilftelser. Helse Nord ble tildelt 25 av plassene uten at det utløste noen stor jubel i helseforetaket som har valgt å ikke tildele 15 av plassene.

Fra helseministeren fikk helseforetakene beskjed om at det hastet å få kontraktene på plass; fordi flere av institusjonene stod i fare for å stenge dørene. Årsaken var at de satset på langtidsbehandling og helseforetakene på det motsatte; poliklinisk eller kortidssbehandling med mer medisin og mindre miljø og ettervern.

– Det er viktig at en vesentlig del av disse plassene er langtidsbehandling og at det er tilbud om behandling i terapeutiske samfunn i alle helseregioner, uttalte helseministeren sist høst og tok også dette inn i oppdragsdokumentet.

Ble opprørt

Lederen av helsekomitéen på Stortinget har over flere stortingsperioder jobbet spesielt med rusomsorg og helsepolitikk. Kari Kjønøy Kjos var en av favorittene til å bli ny helseminister, men måtte i stedet se at Bent Høie fikk  jobben. De to har jobbet tett sammen innenfor fagfeltet helse og rus.

– Både jeg og Bent så galskapen i at velfungerende behandlingsinstitusjoner med svært gode resultater sto i fare for å stenge dørene. Derfor kom også ekstrabevilgningen fra regjeringen og øremerkingen mot de ideelle institusjonene. Vi ønsket å sikre et mangfold i rusbehandlingen hvor også langtidsbehandling skulle inngå. Derfor var vi veldig konkret på å definere behandlingen vi ønsket å sikre gjennom tildelingen.

– Hva er din reaksjon i forhold til Helse Nords måte å forvalte de 25 øremerkede plassene?

– Jeg må innrømme at jeg har vært opprørt ganske lenge. Først over hvor lang tid anbudsprosessen i Helse Nord har hatt, til tross for kravet om raskt handling. Når jeg i tillegg har fått høre at Helse Nord ikke har tildelt  15 av de 25 plassene som ble stilt til disposisjon må jeg innrømme at det ble en ganske heftig samtale til statsråden. Det haster, og kan stå om livet for mange, som står i behandlingskø.

Har klaget

I Helse Nord er kommentarene rundt dialogen med departementet knapp og det samme i forhold til muligheten at Finnmarkskollektivet kan få kontrakt med Helse Nord i denne omgang.

– Helse Nord har gitt departementet en muntlig orientering om gjennomføringen av anskaffelsen.  Finnmarkskollektivet har klaget på Helse Nord RHFs avgjørelse og den klagen vil vi nå behandle, sier kommunikasjonsdirektør  i Helse Nord, Kristian Fanghol.