– Dette er slutten for Finnmarkskollektivet. Det er mulig at jeg formelt må ta saken til stiftelsens styre, men vi er allerede på overtid for å kunne reetablere behandlingsinstitusjonen. For meg er det fullstendig uforståelig at Helse Nord heller takker nei til 15 av 25 behandlinsplasser som regjeringen har tildelt enn å satse på en rusbehandlingsinstitusjon i Finnmark som kan vise til et sterkt faglig grunnlag og gode resultater fra tidligere drift, sier styreleder i stiftelsen Finnmarkskollektivet, Svein Iversen.

Skuffet

Styrelederen medgir at han er svært skuffet, og at han både trodde og håpet at Finnmarkskollektivet ville vinne fram med sitt anbud og få en kontrakt på 12 til 15 behandlingsplasser som de hadde satt som et minimum.

– Helse Nord ville ikke ha oss i forrige runde, og slik jeg vurderer det er dette en konsekvens av den holdningen Helse Nord synes å ha overfor Finnmarkskollektivet, påpeker Iversen.

Politiske reaksjoner

Når Helse Nord har fått tildelt ressurser til 25 plasser og velger bare å bruke 10, så må dette følges opp, er varaordfører Ronny Bergs første reaksjon. Han forteller at signalene fra regjeringen har vært krystallklare på at behandlingsinstitusjoner drevet av ideelle organisasjoner skal  sikres som en del av rusomsorgen.

– Det synes som om Helse Nord bevisst unngår Finnmarkkollektivet, sier Berg.

Han mener man ikke kan gjøre det på denne måten.

– Folk står i kø og hare behov for et tilbud og så skjer dette. Jeg har ikke ord, dette må få konsekvenser, fortsetter Berg som medgir at  dette var en dårlig start på helgen.

– Jeg vil snarest starte jobben for å finne ut hva som har skjedd.

Ingen avtale

Helse Nord inngår ikke avtale med Finnmarkskollektivet om rusbehandling.

– I sum er det så mange elementer i tilbudet fra Finnmarkskollektivet som gjør oss usikre på hvilket behandlingstilbud pasientene faktisk får. Derfor kan ikke Helse Nord inngå avtale, sier seksjonsleder i Helse Nord RHF, Aina Olsen.

Stiftelsen Finnmarkskollektivet var avhengig av å få avtale med Helse Nord for å kunne starte opp igjen driften av ruskollektivet. Dessverre finner ikke Helse Nord det faglige behandlingstilbudet til Finnmarkskollektivet godt nok.

Grundig prosess

Tilbudet fra Finnmarkskollektivet er vurdert gjennom en grundig prosess, hvor Helse Nord har vært tydelig på hva som forventes for å gi et godt tilbud til pasienter i rusbehandling. Først leverte Finnmarkskollektivet et skriftlig tilbud, deretter ble det holdt forhandlingsmøte og til slutt ble det levert et revidert tilbud.

– Finnmarkskollektivet har styrket den faglige bemanningen på lege- og psykologsiden. Dette er likevel ikke nok til å bære det faglige tilbudet til pasientgruppene. Finnmarkskollektivet mangler en overordnet og tydelig behandlingsprofil, og rutiner for utredning og behandling. Dette er blant årsakene til at vi ikke finner behandlingstilbudet godt nok, sier seksjonsleder Aina Olsen.

Finnmarkskollektivet beskriver for Helse Nord at de skal bruke anerkjente metoder og kartleggingsverktøy i sitt behandlingsopplegg, men det er uklart hvordan de skal bruke metodene, og om personellet har kompetanse til å bruke kartleggingsverktøyene.

10 plasser til Fossumkollektivet

Helse Nord tildeler 10 plasser for langtidsbehandling for unge fra 16 til 23 år til Fossumkollektivet. Behandlingsplassene er lokalisert i Valnesfjord i Fauske kommune.

I anbudet var det også 15 behandlingsplasser for «andre langtidsplasser fra 18 år» og «plasser av kortere varighet fra 30 år og eldre». Bare Finnmarkskollektivet ga tilbud på disse plassene, og de blir ikke tildelt noen. Ventetidene for slik behandling er for tiden relativt kort i Helse Nord. Helse Nord vil over sommeren vurdere en eventuell ny utlysning.

Beslutningskriterier

I en pressemelding fra Helse Nord opplyses det at beslutningen er en totalvurdering av tilbudene med hovedvekt på:

  • faglig innhold

  • bemanning og relevant kompetanse

  • samhandlingsrutiner og rutiner av betydning for pasienten

  • forbedringsarbeid

  • fag- og kompetanseutvikling

  • pris og geografisk plassering der pris er tillagt minst vekt

Finnmarkskollektivet Foto: Eiendomsmegler1