1. august starter et nytt kvoteår for fangst av kongekrabbe. For å sikre god dyrevelferd vil Mattilsynet også i år føre tilsyn med kongekrabbefiskerne og mottaksanleggene under årets sesong.– Vi ønsker å øke forståelsen av artens behov ute hos de som håndterer kongekrabbene for å sikre god dyrevelferd, sier Karianne Strømhaug, førsteinspektør Mattilsynets distriktskontor i Øst-Finnmark.

Oppbevares ulovligKongekrabber Dyrevelferdsloven og Mattilsynet vil derfor følge nøye med på hvordan kongekrabben behandles under fangt.– Kongekrabber skal oppbevares i utspilte venteteiner hvor den kan bevege seg. Teinene skal stå i strømmende vann, være merket og innmeldt til Kystvakten. Man skal heller ikke løfte krabben kun etter det ene bakbeinet. Helst skal den løftes etter minst to bein fra hver side av kroppen og etter bakenden av kroppen, forteller Strømhaug.Og kongekrabben tåler kanskje mindre enn man skulle tro. – Kongekrabber må ikke fraktes i luft uten å være tildekket da dette kan skade både gjeller og kroppsdeler som følge av eksempelvis sterk sol, vind eller frost. For kongekrabber er likestilt med all annen fangst og skal føres ombord i båt til landingssted, sier Strømhaug.

– Ikke bruk venteposerDet beste for kongekrabben er å få ligge i gjennomstrømmende sjøvann med lav temperatur og Mattilsynet samarbeider tett med Fiskeridirektoratet og Kystvakta for å påse at regelverket følges.– Forrige sesong ble det gjort flere beslag av kongekrabber som ble ulovlig lagret i venteposer, og i indre havn. I slike tilfeller blir kongekrabbene satt fri, og innehaver blir straffeforfulgt etter gjeldende regelverk, forteller førsteinspektøren.

Fiskerens ansvarDet ligger i år an til at det kommer en del endringer i forskriften for fangst av kongekrabbe. Vi oppfordrer alle som fisker og håndterer kongekrabbe til å følge med når årets forskrift kommer.– I samarbeid med fiskere og mottak håper vi å oppnå enda bedre dyrevelferd for kongekrabbene i årets sesong, avslutter Strømaug.