– Vedtaket ble som forventet. Vi er glade for at Kaiskuru skole skal videreføres, bygges ut og satses på som en 1-7-skole, men mener at vedtaket som ble gjort i dag var feil. Politikerne skulle hatt mot til å legge ned Elvebakken skole. Det har vi ment hele tiden, og jeg er redd for at dette vedtaket ikke står seg særlig lenge. Vedtaket er ikke bærekraftig og jeg er stygt redd for at økonomien vil tvinge fram en ny debatt om et par år, klargjør Lena Victoria Sønvisen, FAU-leder ved Kaiskuru skole.

Skuffet over Høyre

FAU-leder ved Elvebakken skole, Kai Ottem, er en av dem som jubler over politikere som har tatt et klart standpunkt for nærmiljøskolen som prinsipp, og er villig til å følge det opp i praksis:

– Elvebakken skole er en av Altas mest tradisjonsrike, en skole hvor alt fungerer. Kvaliteten er godt dokumentert gjennom resultater, deler av bygningsmassen er meget god og uteområdet er bra, men vil bli enda bedre når foreldrene nå vet at det blir skole og kan utvikle det videre. Alle undersøkelser viser at skolen er rimelig i drift og har et stabilt elevgrunnlag. Hvorfor i alle dager legge skolen ned?

Ottem er ikke et sekund i tvil om at Alta Høyre stemte mot sin egen overbevisning da partiet fulgte Frp i forslaget om å legge skolen ned.

– Høyre vet at det ville være et stort feilsteg,  men stemte likevel med Frp. Det er kanskje det som skuffer meg mest av alt i den langvarige debatten som har rast, sier han.

– Trist uttalelse

Ottem er faktisk mer skuffet over Høyre enn over at Kaiskuru-miljøet offentlig bekrefter at de har jobbet for å få lagt ned Elvebakken skole.

– Uttalelsen er bare trist. Vi er ikke overrasket over det som kommer fra FAU-lederen i Kaiskuru i etterkant av vedtaket. Kaiskuru har vært illojal hele veien i forhold til Elvebakken skole, og det har vært umulig å få til et samarbeid og felles uttalelser, sier han.

– Hva synes du om at Kaiskuru nærmiljøsenter ble vernet og nå skal bygges ut til 1-7-skole?

– Fra Elvebakkens side bestemte vi oss tidlig for at vi ikke skulle snakke ned noen andre skoler, men kun snakke opp vår egen. Når vedtaket nå er gjort vil jeg imidlertid påpeke at Kaiskuru bør være ekstra glad for at vedtaket ble slik det ble; ingenting i utviklingen eller befolkningsframskrivningen tilsier at det blir et voksende barnetall i nærområdet til Kaiskuru nærmiljøsenter, heller tvert om.

På begge sider

På tilhørerbenken sammen med FAU-lederen fra Kaiskuru satt også Linda Haukland. Hun er av nominasjonskomitéen i Alta Høyre foreslått på fjerdeplass på lista til neste kommunevalg. Elvebakken-miljøet har gjentatte ganger forsøkt å få Høyre til å legge fram dokumentasjon på økonomiske beregninger, elevprognoser og bygningskvalitet som Høyre hevder var utslagsgivende for at partiet støttet nedleggingen av Elvebakken skole. I kommunestyret ble Høyre-leder Ivar Pettersen utfordret på det samme, uten at han klarte å redegjøre nærmere for dokumentasjonen.

– Høyre har ikke opptrådt redelig i denne saken. Et minimum må være at partiet dokumenterer sine påstander og legger fram grunnlaget for sin beslutning. Det registrer vi at Høyre ikke gjør, og tar dermed ikke foreldre og elever ved Elvebakken skole på alvor, sier foreldreutvalgsleder Ottem.

Glad

På tilhørerbenken satt også representanter for Kåfjord bygdelag og foreldreutvalget ved skolen i bygda. Ellen Helander og Tanja Thomassen var strålende fornøyd med at flertallet satser på nærskolene.

– Lokaldemokratiet fungerer. Det har vært jobbet godt fra ulike skolemiljø med å dokumentere nærskolens mange fortrinn, og heldigvis har vi hatt politikere som har vært villige til å lytte. Vi er selvsagt veldig godt fornøyd med vedtaket og håper at det nå er satt punktum i denne saken, sier Helander.