– En fem prosents økning er litt for proaktivt. Jeg tror vi har laks nok i merdene, spesielt i Finnmark og i fjordene her. Jeg synes det går litt fort i svingene, sier stortingsrepresentant Simensen.

Ville oppveie

Det er på bakgrunn av nye, strenge lusekrav at regjeringen med fiskeriministeren i spissen i går kom med dette tilbudet til fiskeoppdretterne. De skal få øke produksjonen med fem prosent for å kompensere for tap som følge av nye, strenge lusekrav.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) uttalte at regjeringen vil føre en politikk som gir næringslivet økt konkurransekraft og dermed mulighet til å skape større verdier. Derfor vil de legge til rette for det de kaller «en miljømessig forsvarlig vekst i oppdrettsnæringen».

Kåre Simensen synes imidlertid ikke dette er en god idé.

– Den såkalte bærekraften er ikke til stede. Med større volum blir det ikke bedre, men tvert imot en større miljøutfordring enn i dag, sier han.

Problem med rømninger

– Konkrete rømninger fra laksemerdene er et stort problem, og vi ser at ingen eier den fisken som rømmer. Da fraskriver man seg ansvaret man forventer at næringa tar. Vi har hatt mange rømninger, spesielt i Altafjorden, sier Simensen.

Han tror rømningsfaren blir enda større om en tillater volumøkning.

– Det truer også villaksen i Altaelva mer. Jeg tror man skal sette seg ned og ta en liten pause i stedet for å gi volumøkning, sier han.

– Men hva skal man gjøre med lakselusproblematikken?

– Representanten for næringa i Nordland sa at de ikke ønsket denne økningen, nettopp på grunn av luseproblemet, svarer Simensen.

Han tror for øvrig ikke at luseproblemet er det største i Altafjorden, selv om lakselusa sprer seg nordover.

– Min beskjed til Elisabeth Aspaker er å sette seg ned og ta det med ro. Ikke gå for raskt frem. Vi har et stykke å gå før vi kan øke volumet, fastslår Arbeiderpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark.

Kåre Simensen (Ap). Foto: Tom Skoglund