En tidligere vikarlærer ved en barneskole i Alta er tiltalt for sex med en av sine elever, som på tidspunktet var under 14 år.

– Gjennomførte to samleier

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 195, og politiet mener det ble gjennomført samleie. Da skal mannen, dersom han finnes skyldig, dømmes til minimum tre års fengsel. Strafferammen er ti års fengsel.

Det var i tidsrommet mellom oktober 2011 og desember 2011 at vikarlæreren, som da var i begynnelsen av 20-årene, skal ha gjennomført to samleier med jenta i en bil. Hun var da 13 år.

Tiltalt for å ha misbrukt stilling

Mannen er også tiltalt for å ha hatt seksuelt samkvem med jenta i perioden mai/juni 2012 til juni 2013, da hun var under 16 år.

Mannen må svare for beskyldninger om brudd på Straffelovens paragraf 193 første ledd, for å ha «skaffet seg eller en annen seksuell omgang med misbruk av sin stilling».

Statsadvokat Torstein Lindquister fører saken. Han ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Svært alvorlig

Kommunalleder for oppvekst og kultur i Alta kommune, Mads Stian Hansen, sier det er en svært alvorlig sak som kommer opp i retten i høst.

– Vi ser svært alvorlig på disse påstandene. Vedkommende er ikke ansatt hos oss lengre, og Alta kommune har således ingen rolle i saken, sier Hansen.

Det var ikke kommunen som avdekket forholdene, og forholdene har ikke skjedd på skolen.

– Vi er svært nøye når vi ansetter vikarlærere både i skole og barnehage. Når slike beskyldninger kommer frem, ser vi selvsagt alvorlig på det, sier kommunallederen.

Mannen tar for tiden lærerutdanning i en annen norsk by.

Han forsvares av advokat Håkon Helsvig, som tirsdag satt i møter. Helsvig var ikke tilgjengelig for kommentar i sakens anledning.

Bistandsadvokat for jenta, Line Hammari, ønsket tirsdag ikke å kommentere saken.

– Jeg har snakket med min klient om dette, og ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken i media, sier Hammari til Altaposten.

– Var kun ett år

Rektoren ved den aktuelle skolen sier til Altaposten at mannen var vikarassistent ved skolen.

– Han hadde aldri en-til-en undervisning ved skolen, men var en ekstra ressurs. Sånn sett var han aldri alene med barna, forklarer rektoren, som peker på at det kan være andre forhold med saken.

– Man må huske på at reell aldersforskjell mellom en ung gutt som kanskje er litt umoden og en jente som er moden for alderen, ikke trenger å være så stor, mener rektoren.

– Men her er det snakk om ti års aldersforskjell, og tiltalen er vel svært alvorlig med minstestraff på tre års fengsel dersom mannen dømmes?

– Ja, og det er klart at vi synes saken er trasig uansett. Dersom han dømmes for å ha misbrukt sin stilling, er det veldig alvorlig og noe som ikke skal skje. Men nå er det viktig at det ikke forhåndsdømmes, men at vi lar domstolen ta seg av dette.

Rektoren understreker at mannen kun var assistent ved skolen ett år, og at han ikke på noen måte er knyttet til skolen i dag.