Loen/Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Organisasjonens landsmøte vedtok lørdag å be regjeringen stoppe forsøksordningen med scooterløyper.

Den Norske Turistforening (DNT) holder i helgen sitt årsmøte i Loen i Sogn og Fjordane.

– Regjeringen har i realiteten opphevet forbudet mot fornøyelseskjøring uten en forsvarlig saksbehandling, og uten at Stortinget har fått behandle saken. Stortingets utredningsseksjon og flere jurister har påpekt at det ikke er hjemmel i forsøksloven for ordningen. DNT mener det er alvorlig når regjeringen setter til side demokratiske spilleregler, heter det i en uttalelse fra DNT.

Alvorlig

Stoltenberg II-regjeringen foreslo å åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter som del av utmarksnæringen. Det ble foreslått en prøveordning hvor inntil 40 kommuner kan etablere løyper for fornøyelseskjøring i inntil fire år.

Solberg-regjeringen har utvidet dette til å gjelde over 100 kommuner, i praksis får alle som ønsker det delta i forsøksordningen.

DNT har klaget Regjeringens forsøksordning inn for Sivilombudsmannen, som ventes å komme med sin vurdering av saken i løpet av kort tid.

Regjeringen vegrer seg imidlertid for å gi fullt innsyn i spørsmålet om den omstridte forsøksordningen med motorferdsel i utmark.

Interne notater

Stridens kjerne er opplysninger inntatt i Klima- og Miljødepartementets interne notater.

– Prinsipielt er det uheldig at noe holdes unna Ombudsmannens innsyn. For å kontrollere innholdet i et dokument, må jeg se det, uttalte sivilombudsmann Arne Fliflet til NTB nylig.

Saken har også skapt bølger på Stortinget, som før sommeren skal ta stilling til et representantforslag fra Ap og Venstre om å avslutte forsøksordningen. (©NTB)