– Vi tar konkurransen et steg videre. Vi speiler selvsagt fiskernes kamp mot laksen som før, men denne gangen spisser vi konkurransen ytterligere. Nå er det kun laks fra 10 kilo og oppover som gjelder, oppsummerer Østlyngen.

Tidligere var fangster ned i fem kilo med i konkurransen.

Klar med tusenlapper

Det blir laksebarometer i Altaposten som tidligere år, men også her vil kun fisk over 10 kilo bli registrert.

– Altaelva og uttrykket «i storlaksens rike» brukes ofte sammen. Derfor vil vi ha tettere fokus på de største laksene. Vi regner med at dramatikken blir stor som alltid og vi vil ha de gode historiene fra kampen mot de virkelig store laksene, forklarer «fiskejournalisten». I tillegg er det selvsagt krevende å følge opp alle fangstene, så håpet er laksen avbildes og sendes på e-post eller telefon, så forsøker vi etter beste evne å følge opp med egne bilder.

Premiene i årets konkurranse fordeler seg slik:

  • 1000 kroner til første laks over 10 kilo. Her betyr klokkeslett for når fisken meldes inn faktisk noe.

  • 1000 kroner til første laks over 15 kilo.

  • 1000 kroner til størst laks før tiden løper ut St. Hansaften ved midnatt.

– Også i år er gjellfisk med i konkurransen. De må selvsagt være over 10 kilo, påpeker Østlyngen.

Rå opplevelse

Fjorårets største laks før St. Hans ble landet av Eirik Kivijervi. Han skulle bare vise kompisen Kjetil Altaelva. Det endte med et vannvittig basketak den 22. juni.

De to dro til Sandia og det var der kjempen steg til overflata og slukte flua så vannføyka sto ut i lufta.

– Det var stilig da laksen kom opp og tok flua så vassfokket sto i været. Veldig artig, oppsummerte Kivijervi. Etter kontrollveiing viste vekta flotte 20,2 kilo.

Etter hvert som sommeren skred frem, ble et par lakser på utrolige 26 kilo landet, pluss mange over 20 kilo. Men Ulf Arne Jungård Nilsens norgesrekord på flue, på 26,7 kilo fra Mikkeli i august 2008, overlevde.

Drømmer om knallsesong

Fjorårets sesong ble ikke all verden. Rundt 100 laks ble tatt før St. Hans, noe som er ganske pent, mens totaltallet for hele sesongen endte i midtsjiktet på 13,6 tonn. Men bare 984 var over sju kilo. Det er i bunnsjiktet de siste årene, selv om det var skralt også på slutten av 90-tallet.

– Vi håper selvsagt på et bra år i år. Det svinger mye fra sesong til sesong. Men i Trøndelag meldes det om fint innsig av laks, så vi får håpe det slår til her oppe også, sier en spent daglig leder i ALI, Ivar Leinan.

Og inntrykket han henviser til fra Trøndelag, er åpningen i velkjente Namsen. Etter snart et par ukers fiske er 18-20 fisk tatt på land. Den største på 16,5 kilo.

Årets første lakser kan meldes inn til helgevakt Østlyngen på 915 35 447.