Ordfører Klemet Erland Hætta jubler over samferdselsråd Grethe Ernø Johansens forslag og tror nesten ikke det er sant. En beredskapsflyplass får asfaltert stripe og teknisk utrusting for å kunne betjene flyambulansen.

– Etter møtet i hovedutvalget for kultur,- næring,- og samferdsel, der Avinor presenterte sine fremtidsplaner, sa fylkesråden at hun vil arbeide inn mot Avinor for å få til en beredskapsflyplass i vår kommune, sier Hætta.

– I beredskapssammenheng er dette veldig bra. Når vi har samferdselsråden med på dette, er det rett og slett helt utrolig for kommunen vår, sier ordføreren.

Til GLR sa han at man har klart seg til nå, også selv om Kløftan er stengt. Her kommer det nå rassikring, men  stadig vekk er man avhengig av Sea King-en som kan være opptatt med andre oppdrag.

Har lang vei

Samferdselsråd Grethe Ernø Johansen (Ap) sier i en kommentar til Altaposten at ideen om en beredskapsflyplass i Kautokeino er svært god. Dette er noe hun vil gå inn for.

– Dette er en god ide som jeg allerede har diskutert med Avinor og da snakker vi om det som kalles en teknisk-operativ beredskapsflyplass. Enklere sagt, en flystripe med asfalt og nødvendig infrastruktur til at ambulansefly kan bruke den. Dette vil sikre beredskapen i Kautokeino betydelig. Befolkningen der har lang vei til Alta og enda lengre vei til sykeshuset, så jeg vil jobbe videre mot Avinor når flyplass-strukturdebatten kommer og nidra til å sikre denne beredskapsflyplassen, sier samferdselsråd Ernø Johansen. Hun karakteriserer denne saken som kjempeviktig.

Beredskapen bedres

– Vi kan ikke ennå si hva slags status en slik flyplass eller flystripe for ambulansefly vil få, men uansett og sett i beredskapssammenheng er dette et løft for oss i kommunen. Det er allerede antydet at vi kan ha beredskapsflyplassen på plass innen 2018, slik Ernø Johansen har forklart saken for meg, sier ordføreren i Kautokeino.

Fylkesråd Grete Ernø Johansen går altså inn for å styrke beredskapen for Kautokeino gjennom å lage ambulanse- og beredskapsflyplass i Kautokeino, noe hun poengterer er lenge etterlengtet blant befolkningen.

Det var radio GLR i Kautokeino som brakte denne nyheter i tirsdag, etter at ordfører Klemet Erland Hætta fra Samefolkets parti i Kautokeino og lensmann Klemet Klemetsen fra Venstre hadde vært i Vadsø på møte for å diskutere samferdsels,- kultur,- og næringssaker.