HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen.
(Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku)

HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen. Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku

Sendte kvensk hilsen til Eidsvoll

Torsdag besøkte Grunnlovsseilasen og den 146 år gamle skonnerten Anna Rogde Alta. Elever fra Elvebakken skole var blant de som besøkte skuta.

Utover dagen ble det arrangert folkemøte på City scene, hvor det ble utformet en stedserklæring som skal tas med til Eidsvoll og overleveres stortingspresidenten.

Kvensk hilsen

Men i tillegg til stedserklæringen tar Anna Rogde også med seg en hilsen fra kvenene. Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at leder i Norske kveners forbund Hilja Huru, lokallagsleder Grete Alise Monsen og språktingsleder Dagny Olsen besøkte skonnerten. Med seg hadde de en hilsen til seilasen.

«Hyvää matkaa!»

Ifølge Ruijan Kaiku skriver kvenrepresentantene følgende: «Fra midten av 1800-tallet gjorde nasjonalbyggingen til at det ble startet en langvarig fornorskningsprosess, noe som gikk så sterkt ut over kvenene at det i dag kun er ganske få kvenskspråklige igjen. Idag foregår det revitalisering av det kvenske språket og kulturen, men vi trenger større økonomiske midler for at vi kan fortsette dette store arveidet på en god måte. Vi kvener er også stolte og lojale nordmenn! Vi ønsker Anna Rogde og Grunnlovsseilasen en god og trygg ferd videre! Hyvvää matkaa!».

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

direkte

Se Alta IF 2 mot Skjervøy her

Direkte fra Finnmarkshallen kl 15.50

Se Bossekop møte Grei

Direkte fra COOP-banen kl 13.50.

Dette lovte Siv Jensen før valget

Ga garanti om sykehusutredning.

Ber om reduksjon av ørn

Marit Arnstad (Sp) legger press på klima- og miljøministeren.

– Mange ganger må man felle noen tårer

Ornitologer jubler, mens reineierne fortviler over det de mener er en ørnebestand ute av kontroll.

- Vi må se ungene våre!

- Tror vi at det å delta på flest aktiviteter er det som gjør barna lykkelige, spør fembarnspappa.

– Med stor sannsynlighet er navnet fra en Nils Baardsen

Kristian Johnsen tar for seg «Nils Børsavika» på Joahkonjárga.

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.