HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen.
(Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku)

HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen. Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku

Sendte kvensk hilsen til Eidsvoll

Torsdag besøkte Grunnlovsseilasen og den 146 år gamle skonnerten Anna Rogde Alta. Elever fra Elvebakken skole var blant de som besøkte skuta.

Utover dagen ble det arrangert folkemøte på City scene, hvor det ble utformet en stedserklæring som skal tas med til Eidsvoll og overleveres stortingspresidenten.

Kvensk hilsen

Men i tillegg til stedserklæringen tar Anna Rogde også med seg en hilsen fra kvenene. Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at leder i Norske kveners forbund Hilja Huru, lokallagsleder Grete Alise Monsen og språktingsleder Dagny Olsen besøkte skonnerten. Med seg hadde de en hilsen til seilasen.

«Hyvää matkaa!»

Ifølge Ruijan Kaiku skriver kvenrepresentantene følgende: «Fra midten av 1800-tallet gjorde nasjonalbyggingen til at det ble startet en langvarig fornorskningsprosess, noe som gikk så sterkt ut over kvenene at det i dag kun er ganske få kvenskspråklige igjen. Idag foregår det revitalisering av det kvenske språket og kulturen, men vi trenger større økonomiske midler for at vi kan fortsette dette store arveidet på en god måte. Vi kvener er også stolte og lojale nordmenn! Vi ønsker Anna Rogde og Grunnlovsseilasen en god og trygg ferd videre! Hyvvää matkaa!».

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Jeg tenkte; farger, jaja. Jeg hadde faktisk tenkt å begynne å fikle med mobilen

Næringslivsgutta i Alta ble tatt på senga av fargeklatten Dagny.

Fulgte bombefly

Norske jagerfly fulgte russiske bombefly ved Tromsø.

Ser internett i det meste

Jørn Roar Pedersen øyner gull i «tingenes internett».

– Det er helt forkastelig at noen kan oppføre seg sånn. Enda voksne folk!

Tenåringsgutter sjokkerte over voksne menns oppførsel over unge jenter.

Se hva vararepresentanten sa fra talerstolen

Ingen hadde forventet innspillet fra vararepresentanten i kommunestyret.

Kaster nytt lys over Alta-aksjonen

Ny utstilling gir verdifulle perspektiver.

leder

Link til unge gründere

– Vi har mistanke om at det var en genistrek å sette et knippe kvinner til å revitalisere Finnmarkskonferansen.

– Heldigvis ville hun synge med Alta vocale

Benedicte Adrian er en av flere stjerner som skal sørge for julestemning i Alta.