HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen.
(Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku)

HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen. Foto: Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku

Sendte kvensk hilsen til Eidsvoll

Torsdag besøkte Grunnlovsseilasen og den 146 år gamle skonnerten Anna Rogde Alta. Elever fra Elvebakken skole var blant de som besøkte skuta.

Utover dagen ble det arrangert folkemøte på City scene, hvor det ble utformet en stedserklæring som skal tas med til Eidsvoll og overleveres stortingspresidenten.

Kvensk hilsen

Men i tillegg til stedserklæringen tar Anna Rogde også med seg en hilsen fra kvenene. Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at leder i Norske kveners forbund Hilja Huru, lokallagsleder Grete Alise Monsen og språktingsleder Dagny Olsen besøkte skonnerten. Med seg hadde de en hilsen til seilasen.

«Hyvää matkaa!»

Ifølge Ruijan Kaiku skriver kvenrepresentantene følgende: «Fra midten av 1800-tallet gjorde nasjonalbyggingen til at det ble startet en langvarig fornorskningsprosess, noe som gikk så sterkt ut over kvenene at det i dag kun er ganske få kvenskspråklige igjen. Idag foregår det revitalisering av det kvenske språket og kulturen, men vi trenger større økonomiske midler for at vi kan fortsette dette store arveidet på en god måte. Vi kvener er også stolte og lojale nordmenn! Vi ønsker Anna Rogde og Grunnlovsseilasen en god og trygg ferd videre! Hyvvää matkaa!».

Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
Leses nå
 

– Matnyttig maskinstudium

Studenter konstruerer rensemaskin for plastslangene til oppdrettsnæringa.

– Håpløs løsning

Innkjørselen for flere boliger på Aronnes byttes. Beboerne er oppgitt.

leder

– Røe Isaksen fortjener ros

– Kommunen må være med på lærerløftet

– Vi slår på stortromma

Over 70 musikere er samlet i Alta denne uka.

– Tommy har hjulpet oss med sketsjene

Russen klinker til med to show.

– Roland er løslatt

Oppdatert: Roland Ouendeno slapp ut fra varetekt, er på vei hjem til Alta.

Oppdatert

– Strutsepolitikk fra Sametinget

Reagerer på tregt og avvisende svar.

– Skikkelig trasig

Tenåringsgutter gikk løs på gapahuker og lavvo med lighter og tennveske.