Da oppvasktablettene satt fast i hverandre, forsøkte Maureen Bjerkan Olsen å rive dem fra hverandre. Det skulle hun ikke gjort.

Bjerkan Olsen pendler mellom Alta og Evenes, hvor hun jobber som kokk og instruktør ved Evenes syn- og mestringsenter. En søndag i slutten av mars var en helt vanlig dag på jobb for 41-åringen.

– Jeg jobber som kokk og skulle sette på en maskin med oppvask. Da jeg tok opp en oppvasktablett fra posen, så jeg at to tabletter satt fast i hverandre. De satt fast helt i ytterkanten, ikke flate mot flate, forteller Bjerkan Olsen.

Traff øyet

Tablettene var av merket Yes, og har en side med flytende oppvaskmiddel i tillegg til pulvertabletten. 41-åringen holdt tablettene på en armlengdes avstand og forsøkte forsiktig å løsne dem fra hverandre.

– Plutselig eksploderte den ene tabletten og jeg rakk å registrere en blanding av det flytende middelet og pulveret komme mot ansiktet mitt. I neste sekund kjente jeg en intens smerte i det høyre øyet, forteller Bjerkan Olsen og legger til at hun gikk ned i knestående på grunn av smerten.

Ettersom hun har jobbet som kokk i mange år, er 41-åringen godt drillet i hva man skal gjøre om man får noe inn på øyet.

– Man må skylle umiddelbart og fortsette å skylle. Det verste man kan gjøre er å gni seg i øyet, selv om instinktet brøler at man skal det, sier Bjerkan Olsen.

Intense smerter

En kollega hadde hørt kokkens hyl og kom springende til. Mens 41-åringen skylte øyet under rennende vann, hentet kollegaen et øyeskylleglass. Deretter gikk turen til legevakta, hvor legen tydelig kunne se spor etter oppvaskmiddelet.

– Øyet var hovent og rødt, og det gjorde vanvittig vondt. Det var som å få et spyd i øyet og ut bakhodet, beskriver kokken.

Ettersom Bjerkan Olsens turnus nærmet seg slutten, ba legen henne kontakte fastlegen når hun kom hjem til Alta. Likevel var 41-åringen innom legevakta dagen etter, før hun oppsøkte fastlegen sin onsdag. Og fastlegen så fort at dette var mer alvorlig enn noe de kunne ta hånd om på legekontoret.

– Dette skjedde søndag og torsdag var jeg i Tromsø hos øyespesialist. Der kunne de se rifter på øyet, rifter de ikke kan garantere blir bra igjen. For selve riftet vil gro etter hvert, men arrvevet kan føre til at synet blir permanent svekket, sier Bjerkan Olsen.

Vil advare andre

Å få en synsskade er ille for alle, men for Bjerkan Olsen er det ekstra kritisk. Hun hadde nemlig nedsatt syn allerede før denne søndagen i mars.

– I 2002 ble jeg operert for hjernesvulst, noe som førte til at jeg mistet 70 prosent av synet, forteller 41-åringen, som etter hendelsen med oppvaskmiddelet beskriver synet som duggete der dråpene traff.

– Selv om jeg ikke rørte øyet, og skylte med en gang, merket jeg at noe skjedde. Det var som om øyet trakk seg sammen og det var som å se gjennom smeltet plast, forteller 41-åringen, som nå vil advare andre.

– Man tenker ikke over at slikt kan skje. Og jeg kan tenke meg at tablettene ser veldig fristende ut for barn, sier Bjerkan Olsen.

Oppvasktabletten fra Yes har tre forskjellige lommer med flytende vaskemiddel, lommer som også er fylt med luft.

– Når man kjenner på den skjønner man hvordan den kan eksplodere. For det virker som om det er ganske mye trykk inni hver lomme. Jeg håper bare foreldre er obs, for jeg tør ikke tenke på hva som kan skje om barn finner en slik tablett og trykker på den, sier 41-åringen.

Bjerkan Olsen har forsøkt å kontakte Procter & Gamble, selskapet som produserer oppvaskmiddelet, uten å få svar.

Altaposten snakket i morges med Ebba Wallmen, kommunikasjonsrådgiver i selskapet, som ikke ville gi tilbakemelding på  nåværende tidspunkt. Hun ønsker å komme med et eventuelt tilsvar på epost. Selskapet har deretter ikke svart på avisas e-posthenvendelse.

Verken Wallmen eller andre i selskapet har siden svart på Altapostens forsøk på å nå dem på telefon.

ØYETRØBBEL: Maureen Bjerkan Olsen frykter synet er permanent skadet. Foto: Ane Bjarke