Hammerfest sykehus har et enormt rekrutteringsproblem.

Dette kommer klart fram i høringsuttalelsene fra Den Norske Jordmorforening, avdeling Finnmark. Forskjellen på Alta og Hammerfest når det gjelder rekruttering av jordmødre er dramatisk, om vi skal tro foreningen. De skriver:

«Fødestua i Alta har de siste årene hatt god tilgang på jordmødre –  faktisk står jordmødre på vent for å få jobb der. Det stikk motsatte er tilfelle med fødeavdelinga ved Hammerfest sykehus.»

Stort problem

Rekrutteringsproblemet for legespesialister er ifølge UNN et stort problem i Finnmark. Høyst sannsynlig sikter UNN til Hammerfest sykehus, hvor behovet for legespesialister er størst. I Alta har det vært små problemer å fylle opp til dels sterkt etterspurte spesialisthjemler. Det siste er at Alta nå kan sikre Finnmark øyespesialist som kan ta operasjoner, noe som er nytt.

Når det gjelder jordmortilgangen i Alta er den særdeles god, men jordmorforeningen frykter at dersom jordmødrene blir tilsatt i foretaket, og ikke i Alta kommune som i dag, vil det kunne få negativ innvirkning på rekrutteringen. Årsaken er at de kan bli påtvunget å jobbe ved Hammerfest sykehus når fødeavdelingen der mangler kvalifiserte jordmødre.

Kun en tredel

I Alta er det rundt 300 gravide per år, men bare rundt 100 føder ved fødestua i Alta. Over mange år har det vært et krav fra Alta å få fødeavdeling. Ap-kvinnene i Alta organiserte for noen år tilbake en underskriftsaksjon som i løpet av kort tid hadde 5000 underskrifter.

Mette Ek, jordmor i Alta, forteller i sitt høringsinnspill at Alta har flere gravide enn det fødes totalt på sykehuset i Kirkenes. I Alta er det også bygget opp et tilbud som har flytende overganger mellom kommunale oppgaver og oppgaver på spesialistnivå.

– Slik er vi med på å gi et totalt omsorgstilbud, som vi mener gir tryggere fødepasienter med mindre forventede komplikasjoner. Vi er forsket på i mange år, og kan vise til gode resultater. Bekymringen er dersom beslutningstakere sitter langt borte, og ikke klarer å se hvordan det totale tilbudet bør ivaretas. Denne utfordringen ser vi i dag eksempel på i ambulansetjenesten i Alta. Vi er godt kjent med økonomien i Finnmarkssykehuset, og har liten tro på at ikke vi også blir rammet av dette, sier Ek videre.