I løpet av uka har flere tusen hoppet i havet og lagt ut film av det på Facebook. Før våghalsene hopper, utfordrer de venner, familie og kjente til å gjøre det samme. Dersom de ikke tar utfordringen innen 24 timer, skylder de deg noe.

Uviss opprinnelse

Hvor farsotten egentlig begynte er uvisst. Men i Norge begynte det på Øksnes, hvor en innbygger fikk utfordringen fra Færøyene. Dermed begynte det å spre seg på Øksnes, også til Nina Haugerud. Hun startet så opp gruppa «Da Øksnes og resten av Norge hoppet i havet», hvor hun oppfordret folk til å legge ut video av badestuntet.

Siden opprettelsen av gruppa på mandag, har det strømmet inn med videoer fra hele landet.

Tok utfordringen

Lenger sør i landet er nok badetemperaturen en smule mer behagelig enn her nord, men det har ikke hindret en rekke finnmarkinger i å ta utfordringen.

En av dem er Rayner Hoaas Nilsen som tok seg en dukkert på Lathari i går.

– Jeg ble utfordret av søsteren min som bor i Hammerfest. Hun badet på onsdag og jeg var en av dem hun utfordret videre. Jeg tenkte aldri på å ikke gjøre det, forteller Hoaas Nilsen, som dermed gjorde seg klar til en kald opplevelse i går kveld.

– Hadde jeg tenkt meg om skulle jeg valgt en mer passende plass en Lathari. Det er jo så langgrunt der, så jeg følte at jeg løp uendelig langt før det omsider ble dypt nok til at jeg kunne dukke helt under, ler 32-åringen.

– Iskaldt

Det nytter nemlig ikke å bare vasse om man skal få utfordringen godkjent. Hele kroppen må være under og mange har hoppet fra diverse brygger rundt om i landet.

– Det var iskaldt og vannet sprutet opp når jeg løp. Det hadde helt klart vært bedre å bare kaste seg ut fra en brygge og få det overstått. Men jeg kunne nesten ikke snu da jeg var noen meter fra vannkanten på Lathari, sier Hooas Nilsen.

Sendte utfordringen videre

Etter det iskalde badet kunne Hoaas Nilsen laste bevismaterialet opp på Facebook, og i filmen utfordret han blant annet faren sin til å gjøre det samme. De som ikke tok utfodringen, måtte kjøpe 32-åringen en flaske rødvin.

– Pappa tok utfordringen med en gang. Han skulle ikke være noe dårligere, så etter et par timer kunne man se film av badingen hans også, forteller Hoaas Nilsen, som faktisk har badet i Alta i mai en gang tidligere.

– Men det var da jeg var russ, så det er jo noen år siden. Og jeg tipper det blir lenge til neste gang, avslutter 32-åringen.