Finnmark fylkeskommune tildelte torsdag kontrakt for drift av ekspressbåtruter i Finnmark for perioden 2016-2025 til Boreal Transport Nord AS, som ga et samlet tilbud for alle rutepakker på 103 millioner kroner pr. år.

Ifølge en pressemelding fra Finnmaerk fylkeskommune har det vært en utfordring for fylkeskommunen å skulle løse transporten til Årøya. Det ble våren 2012 vedtatt at sambandet som i dag befordres med ferje kunne omgjøres til drift med ekspressbåt.

– Ferjesambandet opphører dermed fra 31.12.2015, forteller fylkesrådmann Øystein Ruud.

Inn kommer en ny hurtiggående ekspressbåt.

Skal dekke flere områder

– Antall innbyggere på Årøya er lavt, og det har derfor vært viktig at det aktuelle fartøyet også skulle kunne brukes i andre formål i Altafjorden – så som å dekke biltransport til Rognsundet, samt å trafikkere i reserverute mellom Mikkelsby og Korsfjord/Nyvoll ved stengt vei i Skillefjorden. For inndekning av gods- og bilbehovet til Rognsundet vil dette bli et svært viktig fartøy, forteller Ruud, men understreker at fartøyets stasjoneringssted vil bli lokalisert i forhold til Årøyasambandet.

Ikke gjennomkjørende fartøy

Fylkesrådmannen forteller at fylkestinget i utgangspunktet ønsket en gjennomkjørende fartøymodell, men at dette har vært vanskelig å få til. Kun ett av rederiene tilbød denne modellen, men rederiet understreket at de ikke kunne anbefale løsningen da den ikke tidligere har vært bygget – og man var tvilende til at verken Sjøfartsdirektoratet eller Det Norske Veritas ville godkjenne fartøytypen.

–I henhold til Boreal Transport Nords tilbud blir det et standardfartøy som vil ta 8 biler og 45 passasjerer i dette sambandet. Det skal også være dimensjonert for å ta dekkslast inntil 36 tonn, noe som tilsvarer vekten på dagens melketankbil, sier Ruud.

– Å benytte kombifartøy i stedet for ferje er en god og effektiv løsning, som vi bl.a. har benyttet mellom Havøysund og Gunnarnes, siden ferjesambandet ble lagt ned i 1998, forteller Ruud, som legger til at også kaianleggene på Mikkelsby og Årøya skal oppgraderes i forkant av 2016, for å tilpasse dem til den nye fartøytypen.