– Vi i Kystpartiet vil tillate egne røykerom på utesteder. For eksempel slik de har i Karigasniemi i Finland. Jeg synes det er problematisk at man skal jage røykere ut i blåst og vind for å ta seg en røyk, sier leder i Kystpartiet i Norge, Bengt Stabrun Johansen.

– For stivbeint

At de ønsker å tillate røyking på egne, tilrettelagte røykerom, er også noe de har programfestet.

– Når utestedene har prøvd å tilrettelegge for røykere på terrasser og altan, og ikke får lov til å ha det, er regelverket i dag for stivbeint, mener Stabrun Johansen.

Han er røyker selv, og har helt sluttet å gå på kafé.

– Før kunne jeg gjerne gå på kafé en lørdags formiddag. Men det er ikke den samme kosen lengre. Jeg tror flere røykere har det slik. Men jeg tror også at utestedene kan ha fått andre, nye kunder, som før holdt seg hjemme før, sier han.

Etter at røykeloven trådte i kraft i 2004, har ansatte i restaurantbransjen fått et røykfritt arbeidsmiljø. Loven har også vært til fordel for allergikere og andre som rett og slett trives best i røkfrie omgivelser. Loven har dessverre også en bakside. Når puber og barer melder om at de har mistet kunder etter at loven ble innført, betyr det at flere har blitt sittende passive hjemme. Derfor mener Kystpartiet man bør lette litt på røykeloven.

– Ved å tillate at restauranter har tilfredsstillende røkerom, kan vi ivareta røkelovens målsetning om et røkfritt arbeidsmiljø uten de negative virkningene loven har, skriver Kystpartiet i Vestfold i Sandefjords Blad.

Plass til begge

Han mener det må være mulig å tilrettelegge for røykere og samtidig bevare et røykfritt miljø for andre.

– Jeg har full forståelse for at man ønsker å skjerme de som ønsker å skjermes. Ved å sette opp litt mer levegger rundt utearealene og ha terrassevarmere, kan røykerne få røyke uten å fryse seg i hjel. Men det er kanskje heller ikke så bra å ha det rett utenfor inngangen. Jeg mener hvis man hadde hatt et eget avlukke, ville kun røykerne utsettes for røyk og ikke de andre, sier Stabrun Johansen.

Har prøvd å slutte

Stabrun Johansen forteller at han har prøvd å slutte å røyke.

– Sist skuddårsdag sluttet jeg å røyke. Det holdt i fem uker. Så sprakk jeg på et KS-møte, forteller røykeren, som likevel har gjort endringer på sine røykevaner. Blant annet har han sluttet å røyke innendørs hjemme for å skjerme familien. Unntaket er et lite rom på loftet.

Han tror nok røykeloven har hatt en funksjon, blant annet med strengere regler på arbeidsplasser.

– Men vår argumentasjon er at de som faktisk røyker, skal få ta sin røyk også når de er på byen, uten å fryse seg i hjel, slår han fast.

– Når Kystpartiet kommer i posisjon til det sentralt, er dette noe vi vil argumentere for, sier Bengt Stabrun Johansen.