– Jeg føler at vi er på rett spor. Vi går mot en etablering av handelspark på Thomasbakken, sier Jan-Ivar Alsén i Coop Finnmark.

Han står klar til å bygge handelsparken straks avlastningsveien står ferdig. Men tross optimismen hos direktøren ligger det fortsatt hinder i veien. For det er forskjell på om området defineres som et område forbeholdt «servicenæring» eller «næringsbebyggelse». Det får Coop Finnmark merke, da denne lille forskjellen kan være avgjørende for om de får bygge handelspark på Thomasbakken eller ikke.

Det tror i alle fall Coop Finnmark, som nå ønsker en endring i kommuneplanen. Området mener Alsén bør gjøres om til «servicenæring» i stedet for som i dag; «næringsbebyggelse».

– Enten må dette endres i kommuneplanen, for verken Thomasbakken eller Altahøyden Sør er spesielt nevnt i arealdelen. Det står kun «Altahøyden», sier Alsén, og utdyper hvorfor dette er viktig:

– På Altahøyden tillater man servicenæring. Men når vi spør om Thomasbakken ligger på Altahøyden, sier kommunen nei. Når vi spør om Altahøyden sør ligger på Altahøyden, sier de ja. Dette bør presiseres. Man bør ha samme formål på alle disse områdene, mener Alsen.

Tillater servicehandel

Området er regulert for næringsformål, det vil si at det ikke tillates servicenæring. Med servicenæring menes næringsvirksomhet som har «noe publikumshenvendelse», men som på grunn av blant annet vareutvalget ikke faller inn under detaljhandelsbegrepet.

Coop Finnmark ønsker en endring av definisjonen på området der deres tomt ligger på Thomasbakken, til å bli et slikt serviceområde.

– Mener du at Thomasbakken ligger på Altahøyden?

– Ja, selvfølgelig. Vi mener at Thomasbakken defineres som en del av Altahøyden. Jeg er også sikker på at en slik endring vil komme i kommuneplanen. Dette mener jeg var konklusjonen etter de møter vi har hatt med Alta kommunes ledelse, og senere med Oddvar Konst og hans stab. Vi ble enige om at det var mest hensiktsmessig at vi søkte om denne endringen og forventer selvfølgelig at administrasjonen leverer en positiv innstilling til politikerne, sier Alsèn.

Ikke enig

Coop Finnmark venter spent på svaret fra Alta kommunes planavdeling. Men kommunalleder Oddvar Konst er ikke nødvendigvis enig i at en endring vil gjøre sjansen større for at Coop Finnmark vil få starte byggingen av handelsparken.

– Administrasjonens oppfatning er at det ikke spiller noen rolle om vi endrer begrepene i kommuneplanen. Vi i planavdelinga er ikke enige i Coop Finnmarks tolkning. Det er forskjell på enkeltvise etableringer og etablering av en handelspark, noe både foreløpige trafikkanalyser og behovet for parkeringsplasser viser. Det er derfor ikke mulig å sette likhetstegn mellom for eksempel prosjektet Bilbyen og Coops prosjekt, sier Oddvar Konst, kommunalleder for samfunnsplanlegging.

– Coop har søkt om å få endret kommuneplanen, slik at kommuneplanens bestemmelser for Altahøyden Sør (Bilbyen) også skal omhandle tomta deres på Thomasbakken. De mener at en handelspark er samme type handel som det bilbyen vil være. Administrasjonen i Alta kommune er ikke av samme oppfatning, sier Konst.

Coop på sin side mener handelsparken deres er servicehandel.

– Vi er uenige i Alta kommunes oppfatning av hva som er servicehandel. Servicehandel kan defineres som arealkrevende handel, og vi mener at vi skal klare å etablere den handelen under begrepet servicenæring, sier Alsén.

Han sier de står klare til å bygge, men ikke før avlastningsveien er ferdig. Planene går ut på å bygge 3.000 kvadratmeter butikk, hvor de selv skal eie rundt 25 prosent.

Avlastningsveiens skyld

– Men er ikke du også redd for at Bossekop skal tømmes?

– Ja, det er nettopp det jeg er. Fordi avlastningsveien kommer. Trafikken vil ikke gå gjennom Bossekop lenger, man ønsker å styre trafikken ut av Bossekop. Butikkene som i dag er etablert i Bossekop er stort sett butikker som er avhengig av stor trafikkgjennomstrømning og disse vil nok få det vanskelig når avlastningsveien står ferdig, sier han.

En misforståelse

Coop Finnmark mener det må bero på en misforståelse at man har endt opp med å bruke begrepet «næringsbebyggelse», og viser til at kommunestyret på tidspunktet for vedtak av arealdelen konkret hadde anbefalt planlegging av Alta handelspark på Thomasbakken.

De skriver også i en søknad at kommunen i møte 28. mars i år ga uttrykk for at Thomasbakken nok ville være avsatt til servicenæring, dersom man ikke hadde kjent til Coops byggeplaner. Coop viser videre til kommunestyrevedtaket fra 2009, der man anbefalte Coop å starte opp privat reguleringsplanarbeid med sikte på etablering av kjøpesenter/handelspark.

På høring

Søknaden om endring skal på høring og vil forelegges planutvalget for avgjørelse.

– Når selve reguleringsplanen med konsekvensutredning kommer til behandling, vil både handelsbegreper, handelsstruktur og sentrumsstruktur i Alta bli drøftet og det er til slutt politikerne i kommunestyret i Alta som tar en avgjørelse i denne viktige saken, sier Oddvar Konst.