Stylist Erlend Elias Bragstad var konferansier for Samisk musikkfestival i Kautokeino påskeaften.

Natt til mandag skrev produsenten for musikkfestivalen, Olga Solyanik dette på sin egen Facebook side:

«Hvorfor stygge folk har så stygge uttallerser. Liksom proiminerte samiske designere sedner oss til helvete fordi vi har ikke tilffredstilt drikkekrav til en homsediva. For øvrig elsker jeg homser! Både samiske, norske, russiske osv. så lenge de klarer botoxen til å komme på en riktig plass:) Elsker botoxen min også. Men det er ikke alle som klarer å få det til riktig:) he he. Men vi støtter folk som er litt handikap», melder NRK Sapmi.

Meldingen skal ha blitt slettet etter fire timer.

– Vanvittig uprofesjonell

Overfor kanalen reagerer Bragstad.

– Først ble jeg litt lei meg, for jeg liker verken rasisme eller mobbing, så ble jeg frustrert over at folk som har så viktige posisjoner kan være så vanvittig uprofesjonell, sier han til NRK Sapmi.

– Skrev i frustrasjon

Solyanik sier til Altaposten at hennes mann ble sjikanert, noe som fikk det til å koke over.

– 1. påskedag på kvelden var jeg ute med min mann og noen venner. Vi hadde en hyggelig kveld, og mange kom og gratulerte med et flott arrangement. Midt på natta opplevde vi en ubehagelig hendelse da min mann ble sjikanert av en dame som hadde vært på festivalen dagen før. Vi skjønte ingenting. Hun sjikanerte også andre som vi jobber sammen med. Når det foregår midt i lokalet, og hun roper høyt at han skal dra til helvete, så ble det reaksjoner. Det rystet meg så mye at det kokte litt over, sier Solyanik til Altaposten.

Derfor skrev hun kommentaren på Facebook.

– Hadde det vært rettet mot meg hadde jeg nok kanskje holdt kjeft, men når det går mot min mann og mine venner så reagerer jeg. Det beklager jeg, sier Solyanik, som mener ordet «homsediva» ikke er diskriminerende.

– «Homsediva», var ikke ment slik. Jeg har venner som er homse. Jeg og Erlend Elias hadde en hyggelig tone dagen før. Det var overhodet ikke rettet mot han, men damen som sjikanerte oss, sier produsenten, som synes det er rart folk følger med hva hun oppdaterer på Facebook.

– Det synes jeg er veldig, veldig merkelig. Noen prøver å vinkle dette mot rasisme. Hvis vi skal prate om det, jeg har russisk bakgrunn og blir behandlet slik, om noen skal prate om rasisme er det meg, fastholder hun.

Bruker ordet homse

– En del homofile vil kanskje oppfatte «homse» som et skjellsord?

– «Homse» er ikke et hatutrykk. Jeg bruker ordet homse. I min språkbruk er det ikke noe diskriminerende. Jeg har jo mange folk som er homoseksuelle i min omgangskrets, sier Solyanik, som påpeker at Bragstad selv har brukt ordet.

– Han sto og ropte at han var den første homsen i Sapmi. Når man selv prater om det, så kan det ikke være noe problem. Det er langt verre at en prominent samisk designer tillater seg å sjikanere andre folk. Jeg er imot en hver form for mobbing og sjikanering. Det opprører meg at voksne folk tillater seg slik, sier Solyanik, som understreker at hun ikke har nevnt Bragstad.

– Vi prøvde å ta godt vare på Erlend Elias. Han føler kanskje at han ikke klarte å levere det vi forventer. Det må være noe slikt som ligger i bakgrunnen, mener produsenten.