– Det er ingenting som tyder på at jeg vil bli spurt om å stille som ordførerkandidat. Jeg har fått utfordrende politiske oppgaver av partiet og trives veldig godt med en tilbaketrukket politisk rolle, slo Olav Gunnar Ballo fast da Altaposten tidligere i vinter utfordret han til å svare om han kan tenke seg å bli ordfører i Alta.

– Jeg har ikke noe ønske om å bidra til spekulasjoner i en slik retning.

Ny tøff kamp

Ballo må imidlertid regne med å gi svar på om han er kandidat i løpet av kort tid. Startskuddet for kandidatracet i Ap gikk da Bente Haug ble valgt til leder av nominasjonskomitéen. Med seg har Haug fått tunge politikere i partiet som høyst sannynlig har sterke oppfatninger om hvem som skal bli partiets frontfigur inn mot valget i 2015. For Olav Gunnar Ballo er det slett ikke noen fordel at engasjerte samepolitikere som Ronny Wilhelmsen (Østre Alta Arbeiderlag) og Ulf Tore Isaksen (tidligere topp i fylkespolitikken) skal legge kabalen. Øvrige medlemmer er Kristin Abrahamsen, Øystein Pedersen, Egil Mofoss og Inger Lise Balandin.

– Alta Ap har vel aldri tidligere hatt så mange profilerte og sterke politikere som er villig å gjøre en jobb i lokalpolitikken. Det kommer til å bli enormt vanskelig, men samtidig utfordrende og interessant å sette sammen teamet som vi håper skal lede Alta kommune i neste periode, sier valgkomiteens leder Bente Haug.

Sterkt heat

I racet mot å bli Arbeiderpartiets ordførerkandidat ser det ut til at Bente Haug har helt rett; heatet er bredt sammensatt og har sterke kandidater. Etter samtaler med sentrale politikere i Alta Ap ser det ut som kampen står mellom fire kandidater i tillegg til en «dark horse». Monica Nielsen, som tapte nominasjonen i 2011 mot Geir Ove Bakken, er en opplagt kandidat. Gruppelederen har brukt det siste året til å profilere seg, ikke minst ved en tøffere stil i media og fra talerstolen. Olav Gunnar Ballo har stor tillit blant folk flest i Alta. Tilliten er bygd på hans kamp for å bedre helsetilbudet i Alta, samt hans evne til å være tydelig. Det gjør også at han har tråkket på noen tær, og har derfor sine motstandere.

Ole Steinar Østlyngen er en annen kandidat med en ordfører i magen. Han står fram som en tydelig politiker med en pragmatisk holdning der resultatene er viktigere enn ideologien. Da han tok nattevaktjobb på sykestua tidligere i vinter ble det oppfattet som forberedelse til den kommende nominasjonskampen. Den fjerde kandidaten er tidligere partileder Steinar Karlstrøm – en ryddig politiker som med sin distriktsbakgrunn og sterke tilhørighet i organisasjonen har mange tilhengere.

– Jeg har ikke tatt noen endelig beslutning på hva jeg vil svare om jeg blir spurt om en topplass. Per i dag betyr vel det at alle muligheter er åpne, påpeker Karlstrøm.

Dark horse

Tidligere ordfører Geir Ove Bakken tapte valget i 2011. Etter det Altaposten erfarer ser han ikke seg selv som kandidat. Bakken er derimot en kandidat for Alta i fylkespolitikken, og det er allerede gjort et betydelig arbeid for å selge Bakken inn hos ulike geografiske miljø i Finnmark. Det gjenstår imidlertid en «dark horse» i ordførerfeltet; partileder Bernt Berg.

– Jeg svarer partiet om jeg blir spurt, men ikke Altaposten. Alta Ap har mange sterke kandidater og det er ikke behov for flere, sier Berg.

Kilder i partiet mener imidlertid at Berg kan bli trukket fram som kompromisskandidat i en sluttfase dersom det ikke skulle peke seg ut en klar kandidat tidlig.