Direktørene i North Energy fikk en godtgjørelse på tre millioner kroner i snitt i fjor.

Det høye lønnsnivået i leteselskapet har begynt å slå ut i samfunnet rundt kontorene i Kunnskapsparken. Loppa kommune fikk kjenne det da de nylig gikk i forhandlinger med kommunens neste rådmann, Marion Høgmo, som siden 2008 har vært direktør for administrasjon i North Energy.

I fjor hadde Høgmo en samlet avlønning (hovedsakelig lønn, bonus og pensjon) på 1,6 millioner kroner. Rådmannslønna i Loppa er egentlig under halvparten, men ikke nå lenger.

– Vi visste hva hun hadde i lønn da vi gikk i forhandlinger med henne. Vi landet til slutt på et nivå vi kunne være enig i, og strakk oss fordi hun er en dyktig kandidat som vi virkelig har trua på som rådmann, sier ordfører Jan Eirik Jensen.

Nivået han henviser til er 890.000 kroner i året, opp fra 745.000 kroner, som den forrige rådmannen ble lønnet.

Gikk ikke etter lønna

– De 145.000 kronene ekstra vil vi spare inn mange ganger ved at vi har ansatt en med så god kompetanse. Det er ikke spesielt høy lønn for en med Høgmos bakgrunn, mener Jensen.

Høgmo sier selv at hun er komfortabel med å gå en halv million kroner ned i lønn, som er forskjellen når pensjonsutgiftene er trukket fra direktørlønna i North.

– Valget mitt handler naturlig nok ikke om penger, men om en type utfordring som jeg finner veldig spennende. 890.000 kroner er en bra årslønn, og jeg ser fram til utfordringene i en spennende kommune, sier Høgmo til Altaposten.

Hun er født og oppvokst i Øksfjord, men har ikke bodd i Loppa siden hun var 16 år. 1. juni er hun på plass i ny jobb.

God pensjonsavtale

Samlet hadde åtte direktører i North Energy en godtgjørelse på 24,4 millioner kroner i fjor. Av dette utgjør pensjonsinnbetaling 6,3 millioner kroner. Administrerende direktør Erik Karlstrøm tok med seg en svært god pensjonsavtale fra sin forrige jobb, da han begynte i North, og innbetalingen til denne ordningen var på hele 4,1 millioner kroner i fjor. Det gjorde at samlet godtgjørelse til Karlstrøm endte på 8,2 millioner kroner.

Karlstrøms bonus for 2013, som var et år med bare tørre brønner, endte på èn million kroner. Overfor NRK forsvarer Karlstrøm bonusutbetalingen.

– Vi har gjort en beinhard jobb og vi har jobbet døgnet rundt, så jeg har ikke dårlig samvittighet, sier Karlstrøm til NRK.

Tildeling og finansiering

På spørsmål om hvordan selskapet rettferdiggjør bonus til sju av åtte direktører når selskapet verken treffer på leteboringene eller tjener penger, svarer styreleder Johan Petter Barlindhaug at styret bruker andre kriterier.

– Vi har en avtale med de ansatte om et bonussystem som er definert i forhold til hva man kan oppnå. Den ene delen av bonussystemet er basert på gode tildelinger, altså gode letelisenser. Også har vi et bonussystem som går på dette med å hele tiden sørge for at vi har en god nok finansiering, sier Barlindhaug til NRK.

Han legger til at de ikke har utbetalt fulle bonuser.

– Leteselskaper tjener ikke penger før funn. Når vi gjør funn kommer det mye penger. Så det er nok vanskelig å forstå at man kan gjøre en god jobb uten å tjene penger. Men slik har det alltid vært, og det har vært et tema i media i like mange år som oljeselskapene har vært i landet, sier Karlstrøm til NRK.

North Energy har fått flere attraktive lisenstildelinger, og klarte også å hente inn flere hundre millioner kroner i ny egenkapital i 2013. Dette belønnes direktørene for.

– Personfokusert

Eirik Sørgård, som styrer to fond i Nordland som samlet er en av Norths største eiere, mener avlønningen av direktørene må være konkurransedyktig.

– Man kan mene hva man vil om lønnsnivået, men det er prisen man må betale for å tilby konkurransedyktig lønn, sier Sørgård.

– Hvordan er lønnsnivået i forhold til nordnorsk standard?

– Det er selvfølgelig langt over nordnorsk standard. Men det er litt pussig at vi først syter over at vi i nord tjener dårligere enn dem i sør, for så å klage på at noen tjener mer enn andre, når oljebransjen ruller inn i landsdelen. North som bedrift må ta virkeligheten innover seg, sier Sørgård.

– Forstår du diskusjonen dette skaper?

– Ja, det er naturlig at diskusjonen kommer opp, og det er bare bra, men den blir nok litt i overkant personfokusert, sier Sørgård.

– For et leteselskap er det viktig med gode lisenser og god finansiering. I hvert fall det siste har ledelsen lykkes med, og da er det ikke unaturlig med bonuser, legger Sørgård til.

– Vi må ha et bonussystem for å ha gode folk, som gjør at de blir i vårt selskap. Det er derfor vi har utarbeidet noen kriterier som gjør at du kan få bonus, sier Barlindhaug til NRK.