Sauebonde Tor Mikkola tar med seg familien og flytter fra Pollen. Den profilerte oppdrettsmotstanderen, som er født og oppvokst i den lille veiløse bygda, sier han til slutt måtte innse at slaget var tapt.

– Det er to grunner. Det er ikke lengre fisk inn i området, og det er ikke fiskemottak. Vi klarer oss ikke der ute lengre. De tre siste årene har vært en kamp for å overleve. Vi måtte dra mens vi ennå hadde råd, sier Mikkola.

Snart tomt

Han medgir at det er vemodig å måtte gi tapt for sentraliseringen og flytte til Honningsvåg.

– Vi har virkelig satset der ute, og hadde tro på at det skulle gå bra. Vi hadde også planer om videreforedling av fisk, men Innovasjon Norge var ikke med, på grunn av dårlig infrastruktur. I tillegg hadde vi dette vannproblemet, å frakte vann i flere måneder hver vinter er ikke noen god løsning. Det er ikke noen barnehageløsning heller. Vi klarer det rett og slett ikke mer. Det ble for fysisk hardt og var ikke økonomi i det. Derfor måtte vi flytte nå, før vi gikk konkurs, fastholder Mikkola, som allerede er i gang med sin nye jobb i Honningsvåg.

Han er innsatsleder innen oljeberedskapet. Familien flytter etter straks barna er ferdig med skoleåret. Samboeren har også fått seg jobb.

– Det er en god rederjobb som passer veldig bra. Så beholder jeg jo fiskebåten, da jeg jobber 14 dager på og 14 dager av. Vi ser mulighetene og flytter midt inn storbyen Honningsvåg. Det blir en liten overgang, men det går seg nok til, ler Mikkola.

Vil selge billig

De 50 villsauene vil bli solgt unna.

– Det er synd, for den drifta lønnet seg godt, men det kan ikke videreføres i Honningsvåg, så vi må selge. Vi har satset mye og bygd opp kai, hus og fjøs. Om noen vil bo der, så selger jeg billig. Jeg har kostet på huset én million, men regner med å bare få en brøkdel igjen, sier den tidligere bonden.

– Om noen vil bo der, skal jeg være behjelpelig på alle måter. Fjøset står der og jordene er slått. Det er muligheter for den som ønsker å prøve. Men det er vel ikke så stor sjanse for det, i alle fall ikke foreløpig, sier Mikkola.

MÅTTE GI TAPT: Tor Mikkola flytter fra Pollen. Foto: Rita Heitmann