– Vi har ingen planer om å dra i gang en ny øst-vest-debatt i Alta. Samtidig er det viktig at det politisk legges opp til en balansert utbygging som gjør at vi kan utnytte potensialet i Alta øst, sier leder i Alta SV, Tomm Berg og tidligere partileder Otto Aas.

Skaper kø

Det som har utløst at de to SV-erne nå kommer på banen er mangelen på barnehageplasser i Alta Øst. Både i barnehagene i Saga og Tverrelvdalen er det kø. Mellom 30 og 50 foreldre som ønsker plass til sine barn i en av de to barnehagene er avvist på grunn av manglende kapasitet.

– Dessverre er det altfor mange som tvinges til å kjøre langt for å få ungene til og fra barnehage. For andre går ikke logistikken opp når barnehageplassen blir på andre siden av byen, og resultatet er at de må si fra seg jobb eller gå ned i stillingsstørrelse. Derfor må barnehagen i Tverrelvdalen bygges ut til en full to-avdelingsbarnehage, og ny barnehage må komme et annet sted på østsiden, påpeker de to.

Ny veiløsning

Det er bare halve løsningen. SV vil gjøre Alta øst til en by i byen. I dag er er området avgrenset av Altaelva og de østre bydelene en «by» som kan konkurrere i folketall med de neste største i Finnmark. Kronstad/Kaiskuru har over 3.000 innbyggere, Tverrelvdalen 900, Saga-områdedet 1.500 og Rafsbotn 600. Det er gir totalt 6.000 innbyggere.

– Vi ønsker å se dette området som en helhet. Her har vi alle muligheter til å beholde nærhetsprinsippet i forhold til skoler og barnehager. En nøkkel her blir å få realisert tverrveiforbindelsen fra Kaiskuru og til Saga. Det vil korte kjøreavstand for mange i forhold til fritids- og andre mer basale tilbud. Tverrveien vil muliggjøre at vi kan utnytte ledig kapasitet på skolesiden og få fylt opp klassene for å få en optimal effektiv drift av skolene, påpeker SV-toppene.

Løser skolesaken

Med løsningen de nå lanserer vil også ungdomstrinnene ved skolene i Rafsbotn og Tverrelvdalen kunne fylles opp til effektivt nivå, med rundt 25 elever i klassene. Ifølge SV vil elevflyt mellom de ulike geografiske områdene  i  Alta Øst redusere behovet for dramatiske endringer i skolestrukturen i Alta.

– Vi ser for oss en utbygging av Kaiskuru fra 1-4 skole til 1-7 skole. Det vil lettest la seg løse ved å flytte ut barnehagen fra oppvekstsenteret. Deretter må det bygges en helt ny barnehage på kanten mot Tverrelvdalen. Den vil bli et kortreist alternativ, gi økt kapasitet og kutte dagens barnehagekø i øst, fastholder Berg og Aas.

Må få flere tomter

Samtidig vil SV ha både politisk og administrativt fokus på å få realisert flere boligtomter i Alta Øst. Både Aas og Berg peker ut nærområdene Rafsbotn og Tverrelvdalen som et stort potensial for eneboligtomter.

– Vi ser at ungdommen gjerne vil ha eneboligtomter hvor de har mulighet til å få prisen ned med stor egeninnsats. I dag er kommunen kraftig på etterskudd med å framskaffe tomter i forhold til hva som er lovet i kommunens arealplan. Vi har tro på støtte fra Ap, og håper at også posisjonspartiene vil brette opp ermene og gjøre en jobb for å utvikle Alta Øst. I dag er det eksempelvis på barnehagesiden bygd opp en overkapasitet i Alta Vest, klargjør SV-leder Tommy Berg og partiveteran Otto Aas.