Torsdag formiddag i 15-tiden ble Odd Ivar Næss, bosatt på Kronstad med utsikt over havet, plutselig oppmerksom på tre unger som drev og lekte på et isflak ute i munningen til Tverrelva.

- Vi så ut vinduet og der så vi tre unger på et isflak ute på åpen sjø - uten mulighet til å komme seg til land, forteller Næss.

Han antar isflaket har kommet rekende ned fra Tverrelva, og at ungene har drevet og lekt på isflaket ei stund før han så dem.

- Jeg kontaktet politiet, men da jeg ringte hadde tre stykker allerede ringt inn og varslet om dette.

Brannvesenet kom til stedet og fikk hjulpet ungene til land.

- Ungene lekte mens dette pågikk, de drev og hoppet fra flak til flak - og det er slett ikke sikkert at de skjønte hvor farlig det var, det de holdt på med. Dette kunne fort gått veldig galt, understreker han.

Sterk strøm

Næss understreker at denne type lek kan få svært alvorlige følger.

- Ungene hadde ikke mulighet til å komme seg til land.

Isen i både Altaelva og Tverrelva er for tiden tynn og full av råker. Isflak kommer dermed drivende nedover og føres til havs med strømmen.

- De tre ungene har sikkert ikke vært klare over at strømmen ville ta dem så langt av gårde. Dette skjedde på fellende sjø, så strømmene var nok litt tøffe. Det er ikke sikkert de forsto at de skulle havne så langt av gårde på så kort tid.

- Men at det var alvorlig er ikke tvil om. Hadde jeg hatt båt ville jeg dratt ut og hentet dem inn, sier han.

Årvisst fenomen

Dette er ikke første gang Næss eller andre bosatte i området ser unger "på ræk" på isflak i området mellom de to elveutløpene.

- Dette skjer hvert år. Akkurat det samme skjedde i fjor - da gikk det nesten galt, da en unge ramlet uti. Vi må bare forsøke å minne folk på hvor farlig dette kan være.

Næss håper foreldre med barn i "utforskende alder" kan ta en prat med sine små.

- Det kan i alle fall være verdt et forsøk å henstille til foreldrene å snakke med ungene sine. Prøv å fortell dem hvor farlig dette kan være, sier Næss, før han avslutter:

- Jeg frykter den dagen det går galt.

- Farlig

Næss er ikke den eneste som mener leken på isflakene er farlig. Til NRK sier operasjonsleder Leif Magne Thomassen at de anser dette som farlig lek:

- Det er selvfølgelig spennende for ungene, men det kan også være farlig. Det er iskaldt i vannet og isflaket kan drive lengre ut, sier han til mediekanalen.

Overfor NRK bekrefter Thomassen det Næss sier om at dette er et årvisst fenomen.

- Dette er noe som skjer hvert år, sier operasjonslederen.

DREV LANGT AV GÅRDE: Den sterke strømmen førte de tre ungene av gårde mot Lathari. Her ble de plukket opp av brannvesenet. Til alt hell gikk det bra - denne gangen. Foto: Odd Ivar Næss